2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Külföld

Felgyorsított privatizáció, fizetős egészségügy – ezt akarja az IMF

Az energiaárak liberalizálását, fizetős egészségügyet és felgyorsított privatizációt ír elő Románia számára a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás. A jelenleg érvényben lévő elővigyázatossági hitelszerződés a rezsiárak növekedéséhez és újabb közalkalmazotti leépítésekhez vezet.

Májusig privatizálják Romániában a vasúttársaság áruszállító részlegét, év végéig stratégiai befektetőknek adják el a nemzeti légitársaság részvényeinek 20 százalékát, de több más állami óriásvállalat is részleges privatizáció előtt áll Romániában.

„Profi menedzsereket kell kinevezni az állami vállalatok élére – közölte a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttségének vezetője. – Hangsúlyoznám: a cél az, hogy ezek a cégek jobban működjenek. Nem lehet fenntartani olyan cégeket, amelyek kevés profitot termelnek vagy veszteségesek, mert nem járulnak hozzá a gazdasághoz és a munkahelyteremtéshez” – érvelt Erik de Vrijer Bukarestben.

Leépítésekre kell számítani

Victor Ponta miniszterelnök elismerte, a magánkézbe kerülő vállalatoknál várhatóan leépítésekre is számítani kell. A lakosság terhei a fizetős egészségügyi rendszerre való lassú áttéréssel is növekednek. Márciustól a kórház elhagyásakor kell egyszeri 660 forintnak megfelelő illetéket fizetni a beutaltaknak, de a vizitdíj bevezetését is tervezik. A lakossági gázár évente mintegy 10 százalékkal emelkedik.

„Az energiaárak most sem alacsonyak egy átlagos romániai lakos pénztárcájához viszonyítva, egyértelmű, hogy népszerűtlenséget vált ki a lakosság körében – fogalmazott Cristian Pantazi gazdasági szakértő. – Az előző kormányok halogatták a gázáremelést, de azzal, hogy Románia belépett az Európai Unióba, vállalta, hogy alkalmazkodik a szabad, közös piac követelményeihez” – tette hozzá a szakember.

A szakértő szerint a román kormányok a vitatható megszorítópolitika ellenére azért működnek együtt folyamatosan a valutaalappal, mert a külföldi befektetők felé ez a legbiztosabb jelzés: nincs pénzügyi instabilitás Romániában. Az IMF kérésére elfogadott megszorításokkal és új adókkal a költségvetési hiánycél elszabadulását előznék meg. Victor Ponta kormányfő máris bejelentette, júniusban új megállapodást kötnének, amit a pénzintézet a jelenlegi vállalások teljesítésétől tett függővé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!