2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Felfüggesztették Líbiában a külügyi tárca vezetőjét, mert izraeli kollégájával tárgyalt

Líbiában 1957-ben fogadták el azt a törvényt, melynek értelmében akár kilenc év börtönbüntetésre is ítélhetik azt, aki Izraellel kapcsolatot tart fenn.

  • Felfüggesztették Líbiában a külügyi tárca vezetőjét, mert izraeli kollégájával tárgyalt

Líbia nemzetközileg elfogadott kormányának vezetője, Abdulhamid Mohammed Dbeibah felfüggesztette tisztségéből a külügyi tárca vezetőjét, Nadzsla al-Mangúst vasárnap este, miután az bejelentette, hogy nemrég találkozott izraeli kollégájával.

A kormány a döntést Facebookon is közzétette és az ügyben vizsgálatot is indított.

A találkozóról szóló bejelentést az izraeli külügyminisztérium megerősítette, Eli Kohen tárcavezető szerint a felek a két ország közötti kapcsolatokban rejlő lehetőségeket is megvitatták, valamint szóba került a líbiai zsidó örökség, a többi között a régi zsinagógák megőrzése.

A líbiai külügyminisztérium ellenben tagadta, hogy Mangús hivatalos megbeszélést folytatott volna Kohennel Rómában, kiemelve, hogy a találkozót alkalom szülte, nem egyeztették előre, hivatalos ügyekről pedig nem esett szó. A tárca emellett hangsúlyozta, hogy Líbia továbbra is kategorikusan elutasítja a kapcsolatok normalizálását Izraellel.

Az észak-afrikai országban 1957-ben fogadták el azt a törvényt, melynek értelmében akár kilenc év börtönbüntetésre is ítélhetik azt, aki Izraellel kapcsolatot tart fenn.

Sajtójelentések szerint Mangús bejelentése nyomán országszerte tüntetések törtek ki, egyes hírek szerint a feldühödött tömeg vasárnap éjjel Dbeibah rezidenciáját is felgyújtotta. Egyelőre nem tudni, a miniszterelnök is az épületben volt-e a tűz keletkezése idején.

Kép: The Times of Israel

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!