2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Ezerhez közelít a halottak száma Indonéziában

MTI

2018. szeptember 30., vasárnap 09:00, frissítve: vasárnap 18:33

A legfrissebb összesítések szerint már 832 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt (Sulawesi) megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem vasárnap. Az indonéz alelnök szerint akár több ezer is meghallhatott a természeti csapásban.

A pénteki természeti csapás pusztításáról egyre világosabb képet alkotnak az indonéz hatóságok. A mentőalakulatok ugyanis csak most tudnak megközelíteni több olyan területet, amelyek a földmozgást követő cunami elárasztott, majd iszaptengert maga mögött hagyva onnan visszahúzódott.

Több ezer épület omlott össze, a romok között is nagy erőkkel keresik a túlélőket.

„Amikor elkezdett remegni a föld, éppen a boltban a pénztárnál fizettem. Minden elsötétedett, a falak pedig dőlni kezdtek ránk” – idézte fel a túlélése történetét egy helyi lakos.

A legtöbben Palu üdülőváros tengerpartján vesztették életüket, amikor a földrengés után három méter magas szökőár csapott le rájuk a tenger felől. A sétányon éppen péntek este kezdődött meg egy helyi fesztivál, több ezer turista részvételével.

„Sajnos, várhatóan tovább fog emelkedni az áldozatok száma, a mentőmunkák során újabb és újabb halottakat találunk, beazonosításuk zajlik. És vannak olyan területek, ahová még nem jutottunk el” – nyilatkozta az indonéz katasztrófavédelem szóvivője.

A magyar külügyminisztérium a legfrissebb adatok szerint nem tud magyar áldozatról. „Mindenekelőtt együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok családjainak, és az indonéz kormánynak is, nyilatkozta Menczer Tamás, hozzátéve: nem tudunk magyar érintettről, ez számunkra természetesen nagyon jó hír. 94 fő regisztrált konzuli védelemért Indonéziában, egyikük sincs a térségben. De természetesen a jakartai nagykövetségünk 0-24 órában áll rendelkezésre, az ügyeletei telefonszám a honlapunkon elérhető. Tehát, ha netán valakinek mégis segítségre lenne szüksége, akkor a jakartai nagykövetséget tudja hívni, de jelenleg nem tudunk magyar érintettről” – ismételte meg a tájékoztatásért felelős államtitkár.

Ilyen például Palu közelében egy halászfalu, amelyet a cunami szinte teljesen elsodort. A Vöröskereszt szerint a természeti csapás másfél millió Celebesz szigeteki lakos életére van hatással, az áramkimaradások, az ivóvízhiány, az otthonok megrongálódása, az utak, közlekedés lebénulása miatt.

A Vöröskereszt szerint a földrengés másfél millió Celebesz szigeteki lakos életére van hatással, az áramkimaradások, az ivóvízhiány, az otthonok megrongálódása, az utak, közlekedés lebénulása miatt. A hatóságok folyamatoson összesítik az áldozatok számát, a Palu környéki falvakig még el sem jutottak a mentőegységek. Az indonéz alelnök szerint akár több ezer is meghallhatott a természeti csapásban.