2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Felelőtlen majomnak nevezték Obamát

Az amerikai elnök egy felelőtlen majom az észak-koreai hírügynökség elemzése szerint. A phenjani nemzetbiztonsági hivatal egyik vezetőjére hivatkozva azt írják: Amerika háborút akar kirobbantani Az interjú című filmmel, amiben amerikai újságírók ölik meg Kim Dzsong Unt. A gyártó Sony eredetileg törölte a film bemutatóját, de később az elnöki hivatal parancsára bemutatták. A Sony egy másik internetes rendszere ellen közben újabb támadás indult. Hekkerek a Playstation oldalát tették tönkre, de szakértők szerint ennek a hátterében két amerikai hekkercsoport rivalizálása áll.

Már nem lehet jegyet kapni az Interjúra az egyik washingtoni moziban. A B kategóriás vígjáték valószínűleg senkit se érdekelt volna, ha a Sony szervereit nem töri fel miatta az észak-koreai hadsereg. A Sony a támadás miatt visszavonta a bemutatót, de ezt meg Barack Obama elnök nevezte hibás döntésnek és öncenzúrának. Végül a filmet mégis moziba küldték. „Van valami nagyon amerikai abban, hogy ha betiltottak valamit, akkor mindenki azt akarja csinálni. Most is mindenki erre a filmre kíváncsi, mindegy, hogy milyen. Van, aki előre tudja, hogy csapnivalóan rossz film, de mégis elmegy és megnézi, ha már ekkora botrány volt miatta” – mondta egy mozinéző.


Észak-Korea tagadja, hogy közük lenne a Sony elleni támadáshoz. Az állami hírügynökség egyenesen „felelőtlen majomnak” nevezte az amerikai elnököt, aki szerintük csak háborút akar kirobbantani. Észak-Korea a kínai kormány szerint is ártatlan. „Ez egy ellentmondásos film, ezért az lenne a jó, ha minden fél megőrizné a nyugalmát. Vádaskodás helyett kommunikációra lenne szükség” – fogalmazott Kína külügyi szóvivője.

A filmbemutatóval párhuzamosan a Sony szervereit egy másik hekkercsoport is célba vette. A filmgyár után most az internetes játékhoz használt szervereket tették tönkre. A Playstation rendszere december 24-e este óta nem működik, világszerte több százezer ember a karácsonyi ajándékát se tudta kipróbálni. A Playstation kilövése biztosan nem az észak-koreaiak műve, hanem valószínűleg egy amerikai hekkercsoport áll mögötte, akik ugyanígy megtámadták a másik nagy játékkonzol, a Microsoft Xbox oldalait is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!