2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Fejenként tíz évet is kaphat a négy zavargást szító neonáci

Hír TV

2018. október 7., vasárnap 14:33

Négy neonáci férfi ellen emeltek vádat a tavalyi charlottesville-i zavargások miatt. Az egyetemi városban 2017 nyarán egy tüntetés fajult véres tömegverekedéssé.

A demonstrálók akkor azért vonultak utcára, hogy ne távolítsák el az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déli hadsereg tábornokának a szobrát. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a városi parkban volna a helye a szobornak. A békés tüntetők közé a fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek – jó részük más államból érkezett –, és a demonstráció véres összecsapásba fulladt.

Az ügyben 4 férfi ellen emeltek vádat, mindannyian egy dél-kaliforniai székhelyű rasszista és antiszemita szervezet feltételezett tagjai. A bíróság szerint megsértették azt a szövetségi törvényt, amely tiltja, hogy valaki az egyik amerikai tagállamból a másikba utazva lázadást szítson vagy zavargásokban részt vegyen.

További részletek és a közelmúlt világpolitika legfontosabb történései a 19 óra 30 perckor kezdődő Hírvilágban. Tartsanak velünk.