2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Fehéroroszország lejáratásáért négyévi börtönre ítéltek egy újságírót

Az ország lejáratásáért és a közrendet súlyosan sértő cselekmények előkészítéséért szigorított börtönben letöltendő négyévi szabadságvesztésre ítélték pénteken Minszkben Dmitrij Luksa újságírót, a Belteleradiocompany volt alkalmazottját.

  • Fehéroroszország lejáratásáért négyévi börtönre ítéltek egy újságírót

A minszki városi bíróságon született döntést az SZB. Belarusz Szevodnya (Szovjet Belorusszija-Fehéroroszország ma) című, az elnöki hivatal által alapított lap közölte.

Az újság szerint Luksát ezen felül mintegy 2,5 millió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel is sújtották.

Az újságíró feleségét, Polina Polovinkót két és fél év börtönbüntetésre ítélték, amelyet ugyancsak szigorított börtönben kell letölteni. Azzal vádolták, hogy segédkezett az ország lejáratásában, valamint a közrendet súlyosan sértő akciók szervezésében és előkészítésében.

A minszki városi bíróság ítéletet hozott az ügy további két vádlottja ellen. Kansztancin Nikanorovot 3 évre fosztották meg szabadságától, míg Dzjanyisz Jarovszkijt másfél évre, amit egy büntetőtelepen kell letöltenie.

A büntetőügy másik vádlottja, Anasztaszija Jarovszkaja, aki a tárgyalás előtt házi őrizetben volt, elmenekült az országból. Ellene körözést adtak ki.

A nyomozók szerint Luksa 2021 novemberétől 2022 márciusáig rendszeresen, díjazás ellenében látott el egy külföldi tévécsatornát a fehéroroszországi eseményekről szóló anyagokkal.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósításában nem pontosította, de valószínűleg a Fehéroroszországban 2020-ban, Aljakszandr Lukasenka államfő újraválasztása nyomán kibontakozott tömegtüntetésekről van szó, amelyeken a fehérorosz hatóságok keményen felléptek a tiltakozókkal szemben.

A fehérorosz főügyészség korábban megállapította, hogy az ország lejáratása érdekében Luksa egy operatőr segítségével számos olyan videót készített, amelyek "szándékosan hamis információkat tartalmaztak, és azokat átadta ennek a (az anyagban meg nem nevezett) külföldi tévécsatornának".

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, amire válaszul több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe, sokakat súlyosan bántalmaztak. Több száz embert, köztük újságírókat és másként gondolkodókat letartóztattak, az ellenzéki vezetőknek pedig szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

A Fehérorosz Újságíró-szövetség adatai szerint jelenleg 32 újságíró van őrizetben börtönbüntetését töltve vagy ítéletre várva.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!