2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Fegyverért pénz vagy ételvásárlási utalvány

2012. december 27., csütörtök 16:20

Megkezdődött a fegyverek begyűjtése Los Angelesben és több kisebb amerikai városban. Los Angelesben a magántulajdonban lévő fegyverektől általában májusban szabadulhatnak meg az emberek, de a nem régi, newtowni iskolai mészárlás miatt előre hozták a fegyverek leadásának dátumát.

Los Angelesben egy magánkézben lévő tankelhárító rakétát is leadtak a májusi fegyverbegyűjtéskor, és összesen több mint háromezer lőfegyvert szolgáltattak be. A mostani akció eredménye még nem került nyilvánosságra, de sokan tettek eleget a Los Angeles-i polgármester felhívásának. A városvezető keményen bírálta a kormányt és a kongresszust, hogy képtelen megállapodásra jutni a fegyvertartási törvényben. Bill Clinton 1994-ben megszigorította a törvényt, amelynek hatálya azonban 2004-ben lejárt. „A szenátus nyolc éve gátolja a törvény elfogadását, pedig kötelessége lenne jóváhagyni a dokumentumot. A fegyvergyártók ugyanakkor azt mondják, hogy be kellene tartani a rendeleteket, miközben mindent megtesznek azért, hogy ez ne történjen meg” – fogalmazott Antonio Villaraigosa, Los Angeles polgármestere.


Az emberek névtelenül szabadulhattak meg a fegyvereiktől, egy gépkarabélyért 200, egy puskáért vagy pisztolyért 100 dolláros ételvásárlási utalványt kaptak. A begyűjtést két helyszínen szervezte meg a rendőrség.

Helyi illetékesek szerint az emberek leginkább olyan fegyvereket adtak le, amelyek nem nagyon használhatók komolyabb bűncselekmények elkövetéséhez. A connecticuti iskolai lövöldözés után Miamiban és Oaklandban is megszervezték a fegyverek beszolgáltatását. Oaklandban háromszor annyi fegyvert adtak le az emberek, igaz itt kétszáz dollárt is megadtak egy-két fegyverért, és nem utalvánnyal, hanem készpénzzel fizettek.


Forrás: Hír TV