2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Ezúttal a Zöldek jelöltje bírálta az Orbán-kormányt

Hír TV

2019. május 17., péntek 15:45

Magyarországot bírálta az európai Zöldek csúcsjelöltje. Ska Keller szerint az Orbán-kormány intézkedései ellentétesek a demokratikus értékekkel. A Néppárt és a szocialisták aspiránsa eközben azt mondta, az iszlám vallás hozzátartozik Európához és a kontinens kultúrájának szerves része. Bő egy héten belül második alkalommal vitáztak az Európai Parlament pártcsaládjainak csúcsjelöltjei.

A két legerősebb aspiráns, Frans Timmermans és Manfred Weber május 8-án több témában sem értett egyet. A néppárti és a szocialista jelölt másképp látta a migráció, a gazdaságpolitika és a környezetvédelem kérdését is. Timmermans akkor hazánkat is bírálta a Stop Soros törvény és a CEU ügye miatt.

Bár Weber és Timmermans ezúttal nem húzta elő a magyar kártyát, megtette ezt helyettük a Zöldek jelöltje.

"Európai pártok vagyunk, együtt kell működnünk, és döntéseket kell hoznunk. De sajnos ezt szélsőséges erőkkel együtt kell tennünk. Ausztriában ott van a Néppárt, Magyarországon pedig az Orbán-kormány, amelynek a helyzete a mai napig nem tisztázódott. Ezektől távol kell maradnunk, ha az európai értékeket és az emberi jogokat akarjuk megvédeni" - mondta Ska Keller.

Míg Kölnben sok tekintetben eltérő álláspontot képviselt Weber és Timmermans, addig a ZDF német köztelevízió csütörtök esti műsorában a legtöbb témában már hasonlóan gondoltak. A keresztény értékrend mellett elkötelezett néppárti politikus és a balliberális EB-alelnök egyetértett abban, hogy az iszlám vallás hozzátartozik Európához. Mindketten azt mondták, a muzulmán hitvilág kétezer éve szerves része a kontinens kultúrájának.

Weber nem sokkal később annyival módosított kijelentésén, hogy szerinte az iszlám az európai történelem része, de értékrendjét tekintve nem mérvadó. A bajor politikus hozzátette, a demokratikus Európa érdekében meg kell védeni a kontinenst a nacionalistáktól.

 

Hír TV