2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Ezrek menekültek Thaiföldre a mianmari hadsereg bombázása elől

Mintegy háromezer falusi menekült el vasárnap a délkelet-mianmari Karen államból a szomszédos Thaiföldre, mert a hadsereg olyan térségeket kezdett bombázni, ahol egy etnikai alapon szerveződő fegyveres csoport tevékenykedik - közölték aktivisták és a helyi sajtó.

  • Ezrek menekültek Thaiföldre a mianmari hadsereg bombázása elől

A Kacsini Nők Szervezete nevű aktivistacsoport szerint a hadsereg öt helyen mért légicsapásokat a határ közelében található Mutrav kerületben. A célpontok között volt egy menekülttábor is.

Az aktivisták szerint számos falusi a dzsungelben keresett menedéket.

A PBS thaiföldi hírügynökség szerint csaknem háromezer mianmari érkezett Thaiföldre. A bangkoki hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket.

David Eubank, a Free Burma Rangers nevű segélyszervezet alapítója szerint a Kacsin Nemzeti Szövetség (KNU) nevű milícia legalább két harcosa esett el a légitámadásokban. "Több mint húsz éve nem volt bombázás nálunk. Másrészt ezek éjszaka történtek, mert a mianmari hadsereg csapásmérő képességei javultak Oroszország, Kína, és más országok jóvoltából" - fogalmazott Eubank.

A civil szervezet szerint szombaton legalább három polgári személy vesztette életét egy a KNU ellenőrzése alatt álló falura mért légicsapásban. A milícia korábban arról számolt be, hogy lerohanta a hadsereg egyik ellenőrző pontját a határ közelében, megölve tíz embert.

A KNU 2015-ben írt alá a kormánnyal a tűzszüneti megállapodást, de a feszültség kiújult, miután a hadsereg február elején átvette a hatalmat Mianmarban őrizetbe véve az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja több magas rangú tisztségviselőjét. A mianmari ellenálláshoz a gerillák is csatlakoztak. A KNU közlése szerint emberek százainak nyújtanak menedéket, akik az utóbbi hetek erőszakhulláma elől menekültek el.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!