2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Ezrek élete szárad a lelkén + Videó

A kubai Guantánamón a vád alá helyezéssel kezdődik meg a 2001. szeptember 11-i merényletek kiterveléséért felelős Khalid Sheikh Mohammed, valamint négy társának büntetőpere. A terrortámadások csaknem 3000 halálos áldozatot követeltek. A hozzátartozók zárt láncú televíziós közvetítésben figyelhetik a katonai törvényszéken folyó eljárást.

Bár Barack Obama elnök 2009-ben megpróbálta felszámolni a fogolytábort, a raboknak végül nem találtak befogadóhelyeket, a hatályos törvények pedig tiltják a guantánamói őrizeteseket közpénzből szállítását. Így ott folytatják le a büntetőpert. Khalidot és társait a 2001. szeptember 11-i merényletekkel összefüggésben terrorizmussal, gépeltérítéssel, összeesküvéssel és gyilkossággal vádolják, de az amerikai ügyészség szerint Khalid számlájára írható a 2002-es, több mint 200 halálos áldozatot követelő bali robbantás, és a Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as merénylet is. A szeptemberi támadás kitervelését korábban már beismerő Khalid Sheikh-et 2003-ban, Pakisztánban fogták el, 2006 óta van a fogolytáborban.


Bár az eljárás lefolytatása és az ítélet végrehajtása között akár több év is eltelhet, amennyiben a hadbíróság a vádlottakat bűnösnek találja, akár halálbüntetéssel is sújthatja őket. A kivégzés módjáról a Pentagon dönthet. Egyes kritikusok szerint azonban a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés jobban megfelelne Amerika politikai érdekeinek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő feloszlatta hétfőn háborús kabinetjét, miután Beni Ganc, a centrista Nemzeti Egység párt vezetője, volt védelmi miniszter egy héttel ezelőtt kilépett a testületből - jelentette be hétfőn a miniszterelnöki hivatal szóvivője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!