2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Ez a fájdalom a sírig tart

Szomáliában tömegesen nőtt a nők nemi szervi csonkítása a ramadán és a kijárási korlátozások idején, a csonkítók házról házra járnak, hogy otthon végezzék el a világszerte elítélt beavatkozást - közölte egy jótékonysági szervezet hétfőn.

  • Ez a fájdalom a sírig tart

A Plan International nevű brit székelyű civil szervezet szerint a koronavírus-járvány miatti válság aláásta Szomáliában a rituális szokás felszámolására irányuló erőfeszítéseket. Szomáliában a legmagasabb a világban a megcsonkított nők aránya, mintegy 98 százalék.

Sadia Allin, a Plan International szomáliai misszióvezetője közölte, hogy az elmúlt hetekben tömegesen csonkítottak meg lányokat az országban. Elmondta: a nővérek egyre több felkérést kapnak a szülőktől, hogy a karantén miatt elrendelt iskolai szünet alatt végezzék el a beavatkozást.

A nők vaginális megcsonkítása, amelynek mintegy 200 millió lányt és nőt érint világszerte, a külső női nemi szerv részleges vagy teljes rituális eltávolítása.

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) figyelmeztetett, hogy a világjárvány miatt további 2 millió lányt csonkíthatnak meg, mert a válság akadályozza a szokás felszámolására irányuló erőfeszítéseket.

Allin szerint a szomáliai családok az iskolák bezárását használják fel a lányok felgyógyulására a "szertartás" után, ami hetekig is eltarthat.

Sadia Allin szerint - akit szintén megcsonkítottak -, "a vaginális csonkítás a lányok és asszonyok elleni erőszak egyik legszélsőségesebb megnyilvánulása".

"Ez örökös kínzást jelent a lányok számára. A fájdalom a sírig tart. Befolyással van az oktatásukra, az ambícióikra, mindenre" - magyarázta.

Az UNFPA, amely 290 ezerre becsüli a 2020-ben Szomáliában megcsonkított lányok számát, közölte, hogy a mostani növekedés a muszlim böjti hónappal, a ramadánnal is kapcsolatos, hagyományosan ilyenkor hajtják végre a csonkításokat.

Anders Thomsen, az UNFPA szomáliai képviselője szerint a pandémia elterelte a világ figyelmét a barbár beavatkozás elleni harcról. Hozzátette, hogy biztató jelek is vannak, nemrégiben a szomszédos Szudánban büntethetővé vált a nők megcsonkítása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívja fel a figyelmet, hogy a lányok vaginális csonkításából semmilyen egészségügyi előny nem származik, sőt, súlyos vérzést és fertőzéseket okozhat, később ciszták alakulhatnak ki, komplikációkat okozhat a szülésnél és a csecsemőhalandóságot is növeli. "A vaginális csonkítás a lányok és nők emberi jogainak megsértése" - írja honlapján a WHO, kiemelve, hogy ezeket a csonkításokat a legtöbbször 15 évnél fiatalabb lányokon hajtják végre.

 MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!