2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Évforduló: 50 évvel ezelőtt rohanták le Csehszlovákiát

50 évvel ezelőtt rohanták le a szovjet csapatok Csehszlovákiát. Az oroszbarát cseh elnök, Milos Zeman nem mondott beszédet az évfordulón, az orosz állami média pedig még napjainkban is Amerikát hibáztatja az invázióért.

  • Évforduló: 50 évvel ezelőtt rohanták le Csehszlovákiát

Korabeli fényképek állítanak emléket az ötven évvel ezelőtti szovjet katonai inváziónak Prága óvárosában. A Varsói Szerződés negyedmillió katonája 1968 augusztus 21-én verte le.

Alexander Dubcsek csehszlovák kommunista pártfőtitkár liberális reformjait. Történészek szerint több mint száz polgári áldozata volt a prágai tavasz vérbe fojtásának.

Voltak akik azt gondolták, hogy ez csak egy hadgyakorlat, hiszen akkoriban sok ilyet tartottak. De én tudtam hogy valami nincs rendben, mert ekkora csapatmozgósítást még a háborúban sem láttam - mondta egy volt újságíró, aki szemtanúja volt a tankok bevonulásának.

Az invázió ellen akkoriban még Moszkvában is tüntettek, de a demonstrálókat letartóztatták és Szibériába száműzték. A tiltakozók egyike volt Pavel Litvinyov, aki ma már Amerikában él, aki azt mondja, van hasonlóság a szovjet vezetés és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Az erőszak soha nem vezet jóra. Putyin lerohanta a Krím-félszigetet is, de nem tudom, hogy mi van ott, ami annyira kell neki. Korábban szabadon lehetett oda utazni, de most elnyomják az ukránokat és a tatárokat. De semmit nem ért el vele, maximum annyit, hogy nőtt kicsit a népszerűsége - mondta az orosz disszidens.

A szovjet elnyomás emléke már kezd kikopni a cseh társadalom emlékezetéből, egy felmérés szerint a fiatal csehek felének fogalma sincs arról, hogy mi történt 1968-ban. Az oroszbarát elnök, Milos Zeman sem mondott beszédet az évfordulón.

Napjainkban, 10-20 évvel később megint olyan a helyzet, hogy könnyen veszélybe kerülhet a szabadság és a demokrácia. A legtöbben nem foglalkoznak ezzel, hiszen szabadon utazhatnak, sok lehetőségük van, és azt hiszik, hogy ez örökké tart. Ez nagy hiba, mindent elveszíthetünk - mondta Vaclav Havel volt titkára, Vladimir Hanzel.

Oroszországban napjainkban is alternatív magyarázatokat terjeszt az állami televízió az 1968-as eseményekkel kapcsolatban. Egy nemrég műsorra tűzött dokumentumfilm azt bizonygatta, hogy Csehszlovákia lerohanásával Moszkva egy közelgő NATO inváziót akart megelőzni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!