2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Évek óta csalt a Nissan-vezér

Hír TV

2019. január 11., péntek 12:57, frissítve: péntek 13:52

A japán ügyészség szerint az eddig ismertnél hosszabb ideig vallott valótlanul a jövedelméről Nissan volt elnöke. A 64 éves menedzsert novemberben tartóztatták le, a többi között azzal a váddal, hogy a fizetése felét nem tüntette fel a Nissan tőzsdei jelentéseiben.

Újabb pontokkal bővült a Nissan egykori elnöke elleni vádirat. Carlos Ghosn-t már bizalommal való visszaéléssel is vádolják, valamint, hogy az eddig ismertnél 3 évvel hosszabb ideig vallott be kevesebb fizetést.

Újabb belső nyomozást indítottunk. Ez még tart, ahogy a Mitsubishi Motors-nál is és a Renault közös cégénél is megkezdik a saját nyomozást. Ez egy belső jelentés– mondta el Saikava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója. 

A világ legnagyobb autógyártójának vezetőjét november közepén tartóztatták le azzal a váddal, hogy éveken keresztül valótlan adatokat jelentett jövedelméről a Nissan tőzsdei felügyeletnek benyújtott jelentéseiben. Csak a fizetése felét, körülbelül 25 milliárd forintot nem vallott be 2010 és 2015 között. Letartóztatását decemberben meghosszabbították, majd kiegészítették azzal, hogy a 2008-as pénzügyi válság során saját befektetései után elszenvedett majdnem 2 milliárd jenes veszteségeit a Nissan könyveire terhelte át.

Ghosn továbbra is tagadja a bűnösségét, a tokiói kerületi bíróság előtt hangsúlyozta, hogy két évtizedet áldozott az életéből a japán autóipar talpra állítására. Ügyvédei kedden kérték óvadék ellenében az előzetes letartóztatás megszüntetését.

Azért kértük ennek az eljárásnak a lefolytatását, mert szerintünk nincs ok a fogvatartására– nyilatkozta Carlos Ghosn jogi képviselője, Ocuru Motonari.

A bíróság viszont a menedzser lehetséges szökésére hivatkozva elutasította a kérelmet. A 64 éves egykori cégvezér 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál, elnök, majd 2017-ig vezérigazgató lett. Letartóztatása után minden pozíciójából felmentették az ázsiai országban. Azt viszont szakemberek is elismerik, gyakorlatilag ő mentette meg a japán vállalatot a csődtől.