2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Külföld

Európai Tanács elnöke: Hadigazdaságra kell átállnia Európának

Tovább szítják Brüsszelben a háborús feszültséget. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt írta: ideje lenne, hogy Európa felkészüljön a háborúra és átálljon a hadigazdaságra. Egyre több nyugat-európai politikus utal ugyanis arra, amit először Emmanuel Macron francia elnök mondott ki nyíltan: vagyis nem lehet kizárni NATO-csapatok Ukrajnába küldését.

  • Európai Tanács elnöke: Hadigazdaságra kell átállnia Európának

„Semmit sem szabad kizárni” – mondta alig egy hónapja Emmanuel Macron Párizsban arról, hogy NATO-csapatokat küldhetnek Ukrajnába. Magyarország mellett a NATO és számos ország közölte: nem küld katonákat Ukrajnába, mert azzal belesodródnának a háborúba. Az elmúlt egy hónapban azonban egyre többen sorakoztak fel a francia elnök háborúpárti ötlete mögött.

 A finn külügyminiszter és a cseh elnök sem zárná ki nyugati csapatok Ukrajnába küldését. A lengyel külügyminiszter pedig azt mondta: a nyugati katonák már ott vannak Ukrajnában. A lett elnök nyíltan beszél Oroszország elpusztításáról. Az észt miniszterelnök szerint pedig folytatni kell a háborút Moszkva kimerüléséig. Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig azt mondta: a béke ideje lejárt Európában, háború előtti időket élünk.

Európa vezetői közben az uniós csúcsra készülnek, ahol Ukrajna támogatása és a fegyverkezés lesz a fő téma. Több tagállam szeretné elérni, hogy az Európai Befektetési Bank mostantól a fegyvervásárlásokra is adhasson hitelt. Vita várható a befagyasztott orosz vagyon profitjáról is, ugyanis Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt javasolja: ebből is lehessen Ukrajnát támogatni és fegyverkezni.

Át kell állítani Európát a hadigazdaságra és fel kell készíteni a háborúra – ezt írta az Európai Tanács elnöke. Charles Michel szerint fegyverkezni kell, mert nem számíthatunk másokra, és Európa nem függhet az Egyesült Államok választási eredményeitől. Julius Caesart idézve úgy fogalmazott: ha békét akarunk, készüljünk a háborúra. 

Charles Michel szavai egybevágnak Ursula von der Leyen februári kijelentésével, amikor a bizottsági elnök szintén arról beszélt: Európának fel kell készülnie a háborúra. 

teljes cikk az Origo honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!