2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Európa-szerte elégedetlenek a gazdák + videó

Futótűzként terjednek Európában a gazdatüntetések. Németország, Hollandia, Lengyelország és Románia után Franciaországban kezdtek tiltakozó akcióba a farmerek a kormány megszorító intézkedései miatt. A tüntetések Brüsszelt is elérték, a francia gazdák az Európai Parlament épületéhez vonultak.

  • Európa-szerte elégedetlenek a gazdák + videó

Országszerte 250 helyszínen tüntettek a lengyel gazdák, traktorokkal torlaszoltak el közutakat, az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva.

Amennyiben az európai döntéshozók nem tesznek megfelelő lépéseket, ami megoldást jelenthetne a jelenlegi helyzetre nézve, ennek a szakmának nem lesz jövője ebben az országban. A brüsszeli gyakorlat, amivel nap mint nap szembesülünk köszönőviszonyban sincs a valósággal – mondta egy lengyel gazda.

Brüsszelben a parlament épülete elé szerveztek demonstrációt a mezőgazdaságban dolgozók.

Több száz francia vonult a Luxemburg térre.

Fő követelésük az, hogy a nagy élelmiszerláncok reálisan vegyék át a hazai termelők áruit, hogy ne legyen újabb adóemelés például a növényvédő szerekre, állítsák le traktorok üzemanyagárának emelését és szüntessék meg a gazdasági adminisztrációs terheket – tudósított Zöldhegyi Katalin. 

Az utóbbi öt évben, amióta az Ursula Von der Leyen vezette bizottság felállt, a klímaváltozás megállítása lett az európai mezőgazdasági politikának a fő célja – jelentette ki Híradónknak az MCC brüsszeli kutatója.

Hatalmas mennyiségű szabályzatot hoztak az utóbbi öt évben. A covid alatt nagyon sokan nem vették észre, hogy ennek mennyi volt a kihatása. Többek között például a nitrogénhatárokat emelték meg, a szén-dioxid rendszerek kötvényét kitágították – mondta Richárd J. Schenk majd hozzátette, az elmúlt években hozott szabályok tömkelege miatt számos gazda megélhetése került veszélybe.

Az elmúlt hetekben a román, holland és német mezőgazdasági dolgozók is hasonló okok miatt vonultak utcára. A Berlini gazdatüntetés is csak a kezdet volt. Németországban egy sztrájkhullám kezdődött el, a vasutasok, a halászok, a vendéglátósok és a legfrissebb hírek szerint a kukások is csatlakoznak a tüntetésekhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!