2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:25

Külföld

EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kétnapos EU-csúcstalálkozó kezdődik csütörtökön Brüsszelben. A tervek szerint a megbeszélések során szó lesz a tömb bővítéséről, Ukrajna támogatásáról, a közel-keleti válságról, valamint a migrációs és védelmi kérdésekről is.

  • EU-csúcs kezdődik Brüsszelben

Egy lépéssel közelebb kerülhet az ­uniós tagsághoz Bosznia-Hercegovina – erről írt tegnap a Policito. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a brüsszeli hírportál úgy értesült, a balkáni országgal való csatlakozási tárgyalások megkezdésének zöld jelzést adhatnak a tagállamok a ma kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón.

Azonban nem minden uniós diplomata optimista az ügyet illetően, egyes vélekedések szerint a 2022 decembere óta tagjelölti státusban lévő országnak minden reformot be kell fejeznie, mielőtt bármilyen előrelépés történne.

A tárgyalóasztalon van továbbá Ukrajna és Moldova csatlakozása is: mindkettő esetében 2023 decemberében döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett.

Az EU-csúcson Orbán Viktor is részt vesz, aki már tegnap Brüsszelbe érkezett. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tegnap az MTI-t arról tájékoztatta, a miniszterelnök részt vett az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján.

Ukrajna esetében minden bizonnyal forró pont lesz a posztszovjet ország támogatása az Oroszországgal vívott háborúban.

Az Európai Tanács oldalán közzétett agenda szerint biztonságról és védelemről is fognak tárgyalni az uniós vezetők. Többek között szó fog esni Euró­pa védelmi felkészültségének növeléséről, arról, hogy miként lehet megerősíteni az EU védelmi technológiai és ipari bázisát, továbbá más lépésekről is tárgyalni fognak a védelmi ipar versenyképesebbé tételében.

A résztvevők várhatóan kitérnek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúra. Az EU korábban elítélte a fegyveresek támadását és elismerte, Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte a romló gázai humanitárius helyzet ­miatt. A migráció szintén a napirendi pontok között szerepel: legutóbb a tagállami vezetők abban állapodtak meg, még erősebb partnerségre fognak törekedni a kibocsátó- és tranzitországokkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!