2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

EU-biztos: A schengeni térség példátlan kihívásokkal néz szembe

A schengeni egyezmény, az Európai Unió egyik legértékesebb vívmánya példátlan kihívással néz szembe napjainkban a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai uniós biztos az Európai Parlamentben a járványügyi intézkedések uniós koordinálásáról szóló plenáris vitában kedden.

  • EU-biztos: A schengeni térség példátlan kihívásokkal néz szembe

A belga biztos azt mondta, hogy az egyezmény, amely a belső határőrizet megszüntetéséhez és a külső határok közös ellenőrzéséhez járult hozzá, az utóbbi években már veszélybe került a 2015-ös migrációs válság és a terrorizmus fenyegetése miatt is.

Aláhúzta: ez az állapot nem tarthat örökké, így az Európai Bizottság új migrációpolitikai javaslataiban nagy hangsúlyt fog kapni a külső határok védelme és hatékonyságuk megerősítése.

"Schengen a mozgás szabadságát és az egységes piacot jelenti, kötelességünk megvédeni ezeket az értékeket a válság alatt is"

- jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány kitörése óta az uniós tagállamok több esetben egyoldalú és diszkrimináló korlátozásokról hoztak döntést, és ezeket egyes tagállamokban mostanában újra bevezették. Hangsúlyozta, hogy bár a határzárral kapcsolatos döntések az unióban tagállami hatáskörbe tartoznak, minden olyan intézkedést, amely korlátozza a szabad mozgáshoz való jogot, csakis szükség esetén, arányosan és megkülönböztetésmentesen szabad alkalmazni.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta, hogy a járványhelyzet egyre romlik az EU-tagországokban, így néhány állam - köztük Magyarország - úgy döntött, hogy a már sikerrel alkalmazott intézkedéseket ismét bevezeti. Hozzátette: a határzárakkal kapcsolatos aggályok teljes mértékben alaptalanok, mivel a határforgalmat és a beutazást érintő korlátozások nem lépik át a schengeni határellenőrzési kódexben meghatározott, a veszély elhárításához feltétlenül szükséges mértéket.

A magyar képviselő kiemelte: minden tagállam saját felelőssége, hogy a határzárat érintően számára megfelelőnek tartott intézkedést fogadjon el, "mivel ezeket harmonizálni az EU-n belül az uniós intézmények lassúsága miatt nem lehetséges".

"A járvány második hulláma alatt is az emberélet védelme a legfontosabb. Ezt a kihívást, a megfelelő tapasztalatokra alapozva, csak a tagállamok tudják megfelelően kezelni"- húzta alá a képviselő.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új igazolás, arról, hogy a magzatok emberek

Új igazolás, arról, hogy a magzatok emberek

Immár igazolást kaphatnak veszteségükről azok az angol szülők, akik a várandósság 24. hete előtt veszítették el gyermeküket – számolt be a BBC. Az intézkedésért kampányolók üdvözölték a döntést, mondván, hogy így családok milliói kaphatnak elismerést arról, hogy gyermekük valóban létezett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!