2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Külföld

EU: bizonyított, hogy a szíriai rezsim követte el a vegyi támadást

Már az uniós külügyminiszterek szerint is komoly bizonyítékok utalnak arra, hogy a szíriai rezsim követte el a vegyi támadást Damaszkusz külvárosaiban augusztusban. Ezt Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette ki Vilniusban a külügyminiszteri találkozó után. Ashton egyúttal kemény válaszlépést sürgetett a szíriai kormány ellen. A bejelentéssel tovább mélyül a szakadék a nyugati államok, valamint Oroszország és Kína között. Moszkva továbbra is ellenzi a beavatkozást, és a szíriai lázadókat sejti a vegyi támadás mögött.

Jó hangulatban érkezett az uniós külügyminiszterek tanácskozására Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és John Kerry. Az amerikai külügyminiszter nem titkoltan azzal a céllal jött a litván fővárosba, hogy meggyőzze uniós kollégáit a Szíria elleni katonai támadás szükségességéről.

Ez a jelek szerint sikerült is: az uniós külügyminiszterek is bizonyítottnak látják, hogy a szíriai kormányerők vetettek be vegyi fegyvert Damaszkusz külvárosában augusztus 21-én, több mint ezer ember halálát okozva. „Több forrásból származó információk erősítik meg a támadás tényét, és olyan erős bizonyítékokra utalnak, miszerint a szíriai rezsim felelős az akcióért. Csak a szíriai rezsim birtokol ugyanis vegyi fegyvereket, és csak ő képes azok beszerzésére megfelelő mennyiségben” – mondta Catherine Ashton.

Ashton szerint a nemzetközi közösségnek világos és kemény válasszal kell jeleznie, hogy az ilyen bűntettek elfogadhatatlanok.


A katonai beavatkozást Kína és Oroszország is ellenzi, szerintük ugyanis nincsenek bizonyítékok a szíriai kormány bűnösségére. Vlagyimir Putyin elnök korábban azt közölte: segítenek Szíriának, ha külső támadás éri az országot. A vádakat Damaszkusz is tagadja, egy amerikai katonai csapás pedig a szír vezetés szerint beláthatatlan következményekkel járna. „A Szíria elleni háború veszélyeztetné a békét és a világ biztonságát, és rossz fényt vetne Amerikára és barátaira a régióban és a világban” – mondta a szíriai külügyminiszter-helyettes.

Az amerikai katonai csapásról várhatóan szerdán szavaz majd az amerikai szenátus. Barack Obama amerikai elnök szombaton rádión és interneten sugárzott beszédében a beavatkozás szükségességéről próbálta meggyőzni a képviselőket és a közvéleményt: „Nincs szó újabb Irakról és Afganisztánról, nem küldünk szárazföldi csapatokat a térségbe. Bármilyen akciót is hajtunk végre, az időben és térben korlátozott lesz. Mindezt azért tesszük, hogy elrettentsük a szíriai kormányt egy újabb gáztámadástól saját népe ellen, és csökkentsük a képességét egy ilyen tettre” – jelentette ki Barack Obama.

Az elnök már korábban jelezte: ha a szenátus rábólint az akcióra, akkor Washington ENSZ-felhatalmazás nélkül is kész megindítani a támadást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!