2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

ET-biztos: aggodalomra adnak okot a német kormány menekültügyi szigorításai

Aggodalmát fejezte ki az elutasított menedékkérők kitoloncolásának megkönnyítését célzó német jogszabálytervezettel kapcsolatban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa - derül ki abból a levélből, melyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a biztos hivatala.

  • ET-biztos: aggodalomra adnak okot a német kormány menekültügyi szigorításai

Dunja Mijatovic levélben fordult német törvényhozókhoz, egyebek mellett a javaslat leginkább vitatott elemét sérelmezve, amelynek értelmében szolgálati titoknak minősítenék a visszaküldések tervezett időpontját, s így büntetőeljárás alá lenne vonható, aki kitoloncolásra jelölt embereket figyelmeztet a hatósági művelet közelgő kezdetére.

Mint kiemelte, ez bizonyos civil szervezetek törvénysértőnek minősítésével járhat, ráadásul az elutasított kérelmezők biztonsága és emberi méltósága szempontjából is fontos lenne, hogy előre tudják, mikor toloncolják ki őket.

Múlt heti levelében a boszniai biztos aggályainak adott hangot a tervezet azon rendelkezése miatt is, amellyel szélesítenék a jogalapot a kitoloncolások előtti őrizetbe vétel vonatkozásában.

Mijatovic hangsúlyozta: az őrizetbe vétel gyakran "rendkívül káros hatással" van az érintettekre, miközben "kevés a bizonyíték" rá, hogy ezeknek a kiterjesztése hatékonyabbá teszi a visszaküldéseket.

Tavaly mintegy 31 ezer kitoloncolás fulladt kudarcba Németországban, főként az úti okmányok hiánya, a személyazonosság megállapításának megoldatlansága, illetve amiatt, hogy a kitoloncolásra jelölt illető értesül a készülő intézkedésről, és eltűnik tartózkodási helyéről, mire megérkeznek érte a rendőrök.

A 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács fő feladta az emberi jogok, a demokratikus és jogállami elvek tiszteletben tartásának biztosítása.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!