2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Észak-Korea szerint menedékjogot kért tőlük egy amerikai katona

Phenjan szerdán azt állította, hogy Travis King, az amerikai hadsereg közlegénye elismerte, hogy júliusban illegálisan kelt át a határon Észak-Koreába, és menedékjogot szeretne kapni az országban vagy máshol.

  • Észak-Korea szerint menedékjogot kért tőlük egy amerikai katona

A 23 éves Travis King július 18-án lépte át az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet határát.

Az észak-koreai állami hírügynökség, amely kedden először számolt be a történtekről, azt írta, hogy az ügyben folytatott vizsgálat során King elismerte, illegálisan hatolt be Észak-Koreába, és ezt azzal indokolta, hogy "rossz érzéseket táplált az amerikai hadsereggel szemben az embertelen bánásmód és faji megkülönböztetés miatt" és azt is állította, "kiábrándult az egyenlőtlen amerikai társadalomból".

Martin Meiners alezredes, a Pentagon szóvivője kedden azt mondta, ezeket "az állítólagos közléseket" nem tudják ellenőrizni, és továbbra is azt tartják szem előtt, hogy a katona biztonságban hazatérjen, és erre minden lehetséges csatornát felhasználnak.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között nincs diplomáciai kapcsolat.

A szolgálati idejét letöltő King, aki a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint megtagadta a pénzbírság megfizetését azért, mert Szöulban megrongált egy rendőrautót, egy dél-koreai fogolytáborban töltött büntetés után már hazatérhetett volna az Egyesült Államokba, ahol azonban további "adminisztratív intézkedéssel" kellett volna szembenéznie. Ahelyett, hogy felszállt volna a repülőgépre, egy határmenti faluba látogató turistacsoporthoz csatlakozott, és a csoporttól elszakadva átkelt Észak-Koreába.

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatot folytat az ügyben.

Borítókép: erdekesvilag.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!