2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Észak-Korea ismét rakétakísérleteket végzett

2019. augusztus 16., péntek 20:07

Észak-Korea újabb rakétakísérleteket hajtott végre, ebben a hónapban már hatodik alkalommal. Eközben Dél-Korea bejelentette, hogy 7%-kal növelni fogja a védelmi kiadásait 2024-ig. A két Korea közötti konfliktus egyre élesebb, leginkább az USA-Dél-Korea közös hadgyakorlata miatt.

Észak-Korea két, eddig azonosítatlan típusú fegyvert indított útnak a Japán-tenger irányába. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen magasságban és mekkora távolságra repültek, csak azt, hogy a tengerbe csapódtak. A dél-koreai vezérkar bejelentette, hogy figyelemmel követik az eseményeket és készenlétben állnak.

1972-ben a két országrész képviselői közös nyilatkozatot adtak ki a majdani egyesítés három alapelvéről. Ez azt jelenti, hogy a megosztott félsziget egységét békés úton, külföldi közreműködés nélkül, az ideológiai korlátokon felülemelkedve kell végrehajtani.

"Egy ilyen megnyilvánulás nem felel meg a Phenjani Nyilatkozatban foglaltakkal és nem segíti a koreaiak közötti kapcsolat fejlődését." - mondta a Dél-Korea Egyesítési Minisztériumának szóvivője.

Észak-Korea az elmúlt három hétben hat kísérletet hajtott végre rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, legutóbb múlt szombaton. Akkor Kim Dzsong Un azt mondta: a rakétakísérlet figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében.

Dél-Korea csaknem 215 milliárd eurót kíván elkülöníteni a védelmi kiadásokra a 2020 és '24 közötti időszakban. Elsősorban két új rakétaindítást jelző rendszert készül beszerezni, hogy hatékonyabban tudja azonosítani és szükség esetén elfogni az észak-koreai lövedékeket.

HírTV