2024. 09. 28. Szombat Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:45

Külföld

Este tűzszünet jöhet?

Ellentmondóak a hírek a gázai tűzszünetről. A Hamász radikális palesztin mozgalom szerint megállapodás született, és helyi idő szerint éjféltől lép hatályba a fegyvernyugvás, az izraeli kormányszóvivő azonban ezt cáfolja. Azt mondja: elhamarkodott volt a palesztinok bejelentése, és a béketárgyalásokkal párhuzamosan az izraeli légicsapások is folytatódnak.

Hétfőn elsősorban Washington ellenkezése miatt nem tudtak megegyezni az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan nyilatkozatról, amely a harcok beszüntetésére szólította volna fel Izraelt és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjait. Amerika mellett Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Németországnak is fenntartásai voltak, mert a dokumentum nem utalt külön az Izraelre kilőtt palesztin rakétákra.

„A legfontosabb, hogy mindkét oldalon megakadályozzuk a konfliktus fokozódását, így azt is, hogy még mindig rakétákkal lőjék Izraelt” – mondta az amerikai külügyi szóvivő, Victoria Nuland.

Kedd délután egy nagy hatótávolságú, M75 típusú rakétát lőtt ki Jeruzsálemre a Hamász. Eközben az izraeli hadsereg röpcédulákat dobott le Gázaváros több negyedére, amelyekben felszólította a lakosokat, a biztonságuk érdekében haladéktalanul hagyják el lakóhelyüket.

A zsidó állam mellé állt a Jeruzsálembe érkező német külügyminiszter is. Guido Westerwelle szerint Izraelnek joga van megvédeni magát és állampolgárait, és a Hamász felelőssége, hogy felhagyjon a zsidó állam elleni rakétatámadásokkal.

Az izraeli katonák már teljes készültségben vannak a Gázai övezet határán. 75 ezer tartalékost hívtak be, a szárazföldi hadműveletek megindítását azonban csütörtökig egyelőre felfüggesztették. A szemben álló felek között Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közvetít – szerdán Jeruzsálembe és Rámalláhba utazik. Fegyverletételt sürget az ENSZ főtitkára is.

A támadások azonban mindkét oldalon folytatódtak: az izraeli légierő bankokat és kormányépületeket bombázott, a palesztin fegyveresek pedig több mint száz rakétát lőttek ki az izraeli területekre. A hét napja tartó harcokban több mint 110 palesztin és 3 izraeli halt meg. A sebesültek száma eléri az ezret. Az áldozatok fele civil, sok köztük gyermek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.
Visszaéltek Marco Rossi képével

Visszaéltek Marco Rossi képével

Egy Tisza-párti politikus kampányfotóján tűnt fel a válogatott mestere, aki nem gondolta, hogy ez lesz a mindennapos rutinnak számító szurkolói fotózkodásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!