2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Erőszakos cselekményeket hajtottak végre kopt keresztények ellen Egyiptomban

Erőszakos cselekményeket hajtottak végre kopt keresztények ellen az egyiptomi Minja kormányzóságban, muszlimok koptok tulajdonában lévő tanyákat és parasztházakat gyújtottak fel - jelentette a Kathpress katolikus hírügynökség a Vatani kopt hírportálra hivatkozva kedden. Az incidensek hétfőre virradóra történtek az al-Barsa nevű faluban. A rendőrségi vizsgálat még zajlik az ügyben. A Vatani értesülése szerint radikális muszlimok felhívást intéztek a lakossághoz, hogy bojkottálják a kereskedelmet a koptokkal. A konfliktus egy hete éleződött ki, amikor egy csoport muszlim kövekkel és gyújtópalackokkal támadta meg a falu kopt lakóit. Egy 80 éves nőt az arcán égési sebbekkel kellett kórházba szállítani. A hírportál szerint állapota időközben stabilizálódott. Az erőszakhullám során használhatatlanná tettek egy buszt is, amely a helyi plébánia tulajdonában volt. A karhatalom könnygázt vetett be a rendbontókkal szemben. Több mint száz embert előállítottak. A koptok az utcára vonultak az incidensek ellen tiltakozva. A mostani rendbontások előzménye, hogy egy fiatal kopt keresztényt a faluból azzal gyanúsítottak meg, hogy becsmérelte Mohamed prófétát Facebook bejegyzéseiben. A 22 éves fiú családja a Vataninak nyilatkozva elmondta, hogy illetéktelenek törték fel a fiú Facebook-fiókját. Hozzátették, a keresztények és muszlimok "mindig is békésen éltek együtt a faluban". A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

  • Erőszakos cselekményeket hajtottak végre kopt keresztények ellen Egyiptomban

Az incidensek hétfőre virradóra történtek az al-Barsa nevű faluban. A rendőrségi vizsgálat még zajlik az ügyben.

A Vatani értesülése szerint radikális muszlimok felhívást intéztek a lakossághoz, hogy bojkottálják a kereskedelmet a koptokkal.

A konfliktus egy hete éleződött ki, amikor egy csoport muszlim kövekkel és gyújtópalackokkal támadta meg a falu kopt lakóit. Egy 80 éves nőt az arcán égési sebbekkel kellett kórházba szállítani. A hírportál szerint állapota időközben stabilizálódott.

Az erőszakhullám során használhatatlanná tettek egy buszt is, amely a helyi plébánia tulajdonában volt.

A karhatalom könnygázt vetett be a rendbontókkal szemben. Több mint száz embert előállítottak.

A koptok az utcára vonultak az incidensek ellen tiltakozva.

A mostani rendbontások előzménye, hogy egy fiatal kopt keresztényt a faluból azzal gyanúsítottak meg, hogy becsmérelte Mohamed prófétát Facebook bejegyzéseiben. A 22 éves fiú családja a Vataninak nyilatkozva elmondta, hogy illetéktelenek törték fel a fiú Facebook-fiókját. Hozzátették, a keresztények és muszlimok "mindig is békésen éltek együtt a faluban".

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!