2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Erdogan: Törökország nem engedi a kormányerők további előrenyomulását Idlíbben

Törökország nem engedi meg a szíriai kormányerők további előrenyomulását Idlíbben, az utolsó, még a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai tartományban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az Anadolu török állami hírügynökség keddi jelentése szerint.

  • Erdogan: Törökország nem engedi a kormányerők további előrenyomulását Idlíbben

"A rendszer további területeket akar nyerni Idlíbben ártatlan embereket menekülésre kényszerítve, akik a határunk felé tartanak. Nem tesszük lehetővé a rendszer számára, hogy teret nyerjen, mert ez csak nehezítené a terheinket" - jelentette ki Erdogan hétfői ukrajnai látogatásáról hazafelé tartva a repülőgépen.

Előző nap heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban, több mint húszan haltak meg. Hétfőre virradóra a damaszkuszi erők tüzérségi támadásában nyolc török katona halt meg. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt, legalább 13 embert megölve.

"Úgy gondolom, hogy a műveletünk alapos lecke volt a számukra, de nem fogunk megállni, ugyanilyen eltökéltséggel folytatjuk" - hangsúlyozta a török elnök.

A szíriai kormányerőknek a török katonák elleni támadása az idlíbi fegyverszünetről megkötött orosz-török megállapodás megsértése - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy ennek természetesen következményei lesznek a damaszkuszi rendszerre nézve.

A török elnök, aki előző nap Damaszkusz szövetségese, Moszkva szemére vetette, hogy nem tartja be vállalt kötelezettségeit, kedden finomabban fogalmazott.

"A jelen szakaszban nem kell konfliktust vagy nagyszabású vitát kezdeményezni Oroszországgal. Több stratégiai kezdeményezésünk is van Oroszországgal" - mondta, utalva a számos területen, így az energiaiparban, az idegenforgalomban és hadiiparban meglévő partneri viszonyra. A török elnök kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy Ankara lemondana az SZ-400 orosz légvédelmi rendszerek vásárlásáról.

Erdogan kedd este telefon beszélt a Bassár el-Aszad elnök rendszerét támogató Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal. A török elnök figyelmeztetett, hogy Ankara "a lehető legkeményebben torolja meg a szíriai kormányerők esetleges újabb támadását katonái ellen".

Erdogan kijelentette, hogy Ankara "a jövőben is élni fog a legitim védelemhez való jogával egy újabb hasonló támadás esetén - közölte a török elnöki hivatal.

Annak ellenére, hogy a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban egymással szembenálló táborokat támogatnak, Törökország és Oroszország 2016 óta erősítette az együttműködését a területen. Ankara amiatt ellenzi a szíriai kormányerők nagyszabású idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé, ahol már több mint 3,6 szíriai menekül él.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Bűncselekmény lehet a Demokratikus Koalíció tagjainak adott kedvezmény – mutatott rá az Origónak a Századvég Intézet alkotmányjogásza. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: ebből is látszik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!