2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Erdogan: Svédország még nem tett eleget ahhoz, hogy Ankara támogassa csatlakozását a NATO-hoz

Törökország fenntartja álláspontját Svédország NATO-csatlakozásáról, mert Stockholm idekapcsolódó eddigi törvényalkotási lépéseit nem tartja elegendőnek a svéd tagság támogatásához. Ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésén, amelyet az Anadolu török hírügynökség ismertetett hétfőn az elnöki kommunikációs igazgatóság közleménye alapján.

  • Erdogan: Svédország még nem tett eleget ahhoz, hogy Ankara támogassa csatlakozását a NATO-hoz

Erdogan szerint "Törökország fenntartja konstruktív álláspontját Svédország tagságával kapcsolatban, de a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket ebben az országban".

Kitért arra is: azok a kísérletek, amelyekkel össze próbálják kapcsolni Törökország F-16-osokkal kapcsolatos kéréseit Svédország tagságával, inkább a NATO-nak és a szövetség biztonságának ártanak, mintsem Ankarának.

A török álláspont szerint Svédország megtűri, sőt támogatta a sok országban terrorszervezetnek számító PKK tagjait saját területén, és a NATO-hoz való csatlakozás előtt olyan lépéseket kell tennie, amelyekkel bizonyítja, hogy ezen változtatni kíván.

Tobias Billström svéd külügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy a török parlamentnek meg kell kezdenie Svédország csatlakozási kérelmének ratifikálását, mert Stockholm eleget tett az Ankarával kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeinek azzal, hogy nemrégiben új törvényt fogadott el, amellyel megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását.

Jens Stoltenberg hétfőn bejelentette: Svédország és Törökország Brüsszelben magas szintű találkozón fog tárgyalni a témáról még a NATO bő két hét múlva esedékes vilniusi csúcstalálkozója előtt. "A találkozón a külügyminiszterek, a hírszerző szolgálatok vezetői, valamint nemzetbiztonsági tanácsadók vesznek majd részt. A cél, hogy haladást érjenek el Svédország NATO-csatlakozásának befejezésében" - nyilatkozott a NATÓ-főtitkár újságíróknak vilniusi látogatása során.

BORÍTÓKÉP: Recep Tayyip Erdogan török elnök a május 14-i török parlamenti választások eredményeképpen létrejövő törvényhozás alakuló ülésén Ankarában 2023. június 2-án (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!