2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Erdogan: A török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét"

A török kormánypárt "nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét" a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után - húzta alá Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

  • Erdogan: A török kormánypárt

szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdogan hangsúlyozta, hogy az AKP "nem dughatja homokba a fejét".

Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormánypárt - politikai gondolkodásával összhangban - nem sértődik meg, nem vádolja a népet. "Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel" - fogalmazott a török elnök.

Jelezte: kimutatjuk, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekszünk orvolsni. A tanulmányok alapján határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint - szólt párttársaihoz Erdogan, aki államfőként az iszlamista-konzervatív kormánypárt elnöke is egyben.

Hangsúlyozta: az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén arra fog törekedni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a metropolisz lakóinak. Erdogan ugyanakkor kiemelte: személy szerint ő maga, a minisztériumok, valamint az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán. "Amíg Allah életet és erőt ad, azon dolgozunk, hogy méltóvá váljunk a nép szeretetére és bizalmára" - fogalmazott a török államfő.

Erdogan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette, Imamoglu főpolgármesteri megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott. Imamoglu akkor mindössze 0,16 százalékkal, azaz 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet, most ez a szám több mint 806 ezer 400.

Isztambul új főpolgármestere kedden közölte: a megbízólevelét valószínűleg szerdán veheti át ismét.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!