2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Erdogan: A szíriai kormányerők vonuljanak vissza Idlíbben a török megfigyelőpontok mögé

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában arra szólította fel a szíriai Idlíb tartományban előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé.

  • Erdogan: A szíriai kormányerők vonuljanak vissza Idlíbben a török megfigyelőpontok mögé

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta, hogy kérését közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is kedd este folytatott telefonbeszélgetésük során. A török államfő leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát".

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelőket támogatja a konfliktusban, 2017 májusában arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén. Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában, ám a kormánycsapatok kettőt azóta már gyűrűbe zártak. A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg Északnyugat-Szíriát illetően.

Erdogan beszédében arra is kitért, hogy hétfőn heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban. A damaszkuszi csapatok hajnali tüzérségi támadása következtében hét török katona és egy polgári alkalmazott meghalt. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt, és legalább 76 ellenséges katonát "ártalmatlanított".

A török államfő szerdán kijelentette: Damaszkusz támadása Törökország számára új mérföldkő Szíriában. "Nem hagyhatjuk, hogy a dolgok ugyanúgy menjenek tovább ott, ahol török katona vére folyik" - fogalmazott.

Emlékeztetett egyúttal, hogy amikor az ellenzéki fegyveresek akárcsak a legkisebb mértékben is "megsértik" a fegyvernyugvást, a damaszkuszi rezsim "súlyos", a polgári lakosságot is sújtó ellentámadással lép fel. Hangsúlyozta: ezt követően a rezsim "sértéseit" is a szíriai kormányhadsereg katonái ellen irányuló, "a megfelelő módon" tett lépésekkel viszonozzák majd.

Erdogan rámutatott: ha szükségét látják, a török légi és a szárazföldi erők szabadon mozognak majd Idlíbben, de akár műveletet is végrehajthatnak. Figyelmeztetés nélkül válaszolnak bárminemű támadásra, amely török katonákat vagy baráti milíciákat ér - hangoztatta.

A török elnök Oroszországgal kapcsolatban kiemelte, hogy Ankara különösen fontosnak tartja a két ország közötti barátság és együttműködés továbbvitelét. Nyomatékosította: egyetlen elvárásuk Moszkvától az, hogy "jobban értse Törökország szíriai szempontjait".

Annak ellenére, hogy Törökország és Oroszország a szíriai polgárháborúban egymással szemben álló táborokat támogatnak, 2016 óta erősítették az együttműködését a területen. Ankara azért ellenzi a szíriai kormányerők nagyszabású idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé, ahol már több mint 3,6 millió szíriai menekült él.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!