2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Erdő Péter lesz az új pápa?

Akár afrikai vagy latin-amerikai is lehet az új pápa – több vatikáni vezető szerint. XVI. Benedek lehetséges utódjaként több mint 20 bíborost emlegetnek. Közéjük tartozik Erdő Péter is, akit egy angol nyelvű olasz lap az egyik legesélyesebbnek tart. XVI. Benedek február 28-án távozik hivatalából, a pápaválasztó konklávé március 15-én kezdődik.

XVI. Benedek egyik lehetséges utódja is részt vett a lemondó pápa utolsó miséjén, ahol a bíborosok és a hívek is elbúcsúzhattak a katolikus egyházfőtől, mielőtt február 28-án távozik Szent Péter trónjáról. „Ez még nem a végső búcsú, hiszen ott van még 28-a, nem igaz? Most mi próbáltunk elbúcsúzni, nem ő” – mondta a ghánai Peter Turkson bíboros, akit sokan a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak. Több vatikáni vezető is úgy nyilatkozott, ideje, hogy a Szentszék is nyisson a fejlődő országok felé és megmutassa: a katolikus egyház nem Európa-központú. A harmadik világból érkező bíborosok közül szóba jöhet Odilo Scherer brazíliai bíboros is, aki a világ legnagyobb katolikus gyülekezetét vezeti. Szerinte nem számít, melyik ország adja a következő pápát. „A legfontosabb nem az, hogy a pápa erről vagy arról a helyről érkezik, hogy ilyen vagy olyan a háttere. Az számít, hogy olyan állapotban van-e, hogy ő legyen a legmegfelelőbb személy arra, hogy ezen a történelmi ponton átvegye az egyház vezetését” – nyilatkozta Sao Paulo érseke.


A magyar katolikus püspöki konferencia titkára szerint is ez lehet a döntő az új egyházfő megnevezésekor. „Az elsődleges szempont a pápa megválasztásánál – ahogy azt Joachim Meisner bíboros a nyolc évvel ezelőtti pápaválasztáskor is említette –, az az, hogy olyan személyt találjanak, akit alkalmasnak tartanak a pápai feladatkörök betöltésére. Ha ez kialakul, akkor gyors konklávé lesz. Ha nem, akkor kicsit tovább fog tartani” – fogalmazott Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.  

A konklávé március 15-én kezdődik, és a Vatikán szerint a bíborosok még húsvét előtt megválasztják az új pápát. Róma több mint egy hónapos eseménysorozatra készül, az első becslések szerint napi százezer ember fordul majd meg a Szent Péter téren és a Vatikán közelében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!