2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Csernobil öröksége: a Zóna

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

EP-választás: Hollandiában már szavaztak, itt az exit poll

A hollandok már csütörtökön az urnákhoz járultak, hogy leadják szavazataikat az EP-választáson. A voksolás után ki is jött az exit poll, hogy miként is alakulhatott a választási hajlandóság. Fontos: ez csak az exit poll, a választás végeredménye csak vasárnap este, az egész európai EP-választási sorozat lezárulta után fog kiderülni.

  • EP-választás: Hollandiában már szavaztak, itt az exit poll

A holland exit poll szerint 

a Hollandiának járó 31 európai parlamenti székből 8-at szerezhet meg a szocialisták és a zöldek választási koalíciója. 

A Wilders-féle Szabadságpárt 7 képviselővel rendelkezhet majd. A korábbi vezető kormánypárt, most már Mark Rutte nélkül a Szabadságpárt új koalíciós kormányába beálló, jobboldali-liberális VVD 4 képviselői helyet szerezhet. A többi képviselői hely a további kisebb pártok között oszlik meg.

Az exit poll kapcsán 

az év egyik legviccesebb politikai valóságcsavarását mutatja be éppen a holland baloldal.

A szocialisták és a zöldek gyakorlatilag egy tét nélküli technikai koalíciót alkottak, a két párt a választás után a saját szocialista és zöld pártcsaládjába fog beülni, várhatóan 4-4 képviselővel. 

A tény az, hogy öt évvel ezelőtt ez a két párt még összesen 9 képviselőt tudott az EP-be delegálni, most tehát összefogva eggyel kevesebbet tudnak kiküldeni.

Ehhez képest a pártok politikusai, illetve a nemzetközi sajtó a holland baloldal győzelméről beszél Wildersék felett, Timmermansék pedig magukkal példálóznak, hogy igenis le lehet győzni a „szélsőjobbot”.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!