2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

ENSZ: Nyugati hatalmak is bűnrészesei lehetnek a jemeni háborús bűncselekményeknek

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is bűnrészesei lehetnek a Jemenben elkövetett háborús bűncselekményeknek azzal, hogy fegyverekkel, illetve hírszerzési és logisztikai támogatással látták el a síita húszi lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciót, amely taktikája részeként a civil lakosságot éhezteti - vált ismertté egy kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésből.

  • ENSZ: Nyugati hatalmak is bűnrészesei lehetnek a jemeni háborús bűncselekményeknek

A világszervezet nyomozói megállapították: valószínű, hogy a négy éve húzódó konfliktusban egymással szemben álló mindkét oldalon elkövettek háborús bűncselekményeket. A jelentés azzal vádolta meg a húszik ellen harcoló arab koalíciót, hogy légicsapásai során civileket ölt meg, illetve szándékosan leállította a polgári lakosság élelmiszerellátást, ami éhezéshez vezetett, a húszi lázadók pedig lakott területeket támadtak, gyerekkatonákat alkalmaztak és "ostromszerű" hadviselést folytattak. A jelentésben külön kiemelték a szaúdi vezetésű koalíciót támogató nyugati országok, valamint a húszi lázadók mellett álló Irán szerepét.

A húszik 2014-ben űzték el a jemeni kormányt a fővárosból, Szanaából. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció, és ezzel az ENSZ szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő.

A kedden közzétett jelentés szerint az ENSZ Jemenben vizsgálódó független bizottsága titkos listát küldött a világszervezet emberi jogi főbiztosának azokról a személyekről, akik "felelősek lehetnek nemzetközi bűncselekmények elkövetéséért". A lista több mint 160 lehetséges "fő elkövető" nevét tartalmazza, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jemen, illetve a húszi mozgalom katonai vezetésének soraiból.

"A jemeni kormány és az azt támogató arab koalíció feltételezhetően úgy hajtott végre légicsapásokat, hogy közben megsértette a célpontok megválogatásának, az arányosságnak és az elővigyázatosságnak az elvét, valamint hadviselése része volt a lakosság éheztetése. Ezek a cselekedetek háborús bűncselekményekkel érhetnek fel" - áll a jelentésben.

A dokumentum szerzői hozzátették: a Franciaországból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és más országokból származó fegyverszállítások törvényessége is kérdéseket vet fel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!