2024. 09. 24. Kedd Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

ENSZ-főtitkár: Libanon nem válhat második Gázai övezetté

A közel-keleti helyzet további elmérgesedésére figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár kedden New Yorkban az ENSZ Közgyűlés csúcsszintű általános vitájának megnyitóján.

  • ENSZ-főtitkár: Libanon nem válhat második Gázai övezetté

"Sem a libanoni, sem az izraeli nép, de az emberek világszerte sem engedhetik meg maguknak azt, hogy Libanonból egy második Gázai övezet váljék" - jelentette ki a világszervezet vezető diplomatája.

Úgy fogalmazott, hogy Libanon a szakadék szélén áll, az Izrael és a palesztin Hamász szélsőséges szervezet közti Gázai övezeti fegyveres konfliktus pedig egy "véget nem érő rémálom", amely a teljes régió lángba borításával fenyeget.

"A gyilkolás és pusztítás üteme és mértéke a Gázai övezetben főtitkári megbízatásom alatt nem látott mértéket ért el" - mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy semmi sem igazolhatja a Hamász 2023. október 7-én végrehajtott, összehangolt terrortámadását, ahogy a palesztinok kollektív megbüntetését sem.

Beszédében Guterres szóvá tette, hogy a világ több térségében a kormányok ellenőrzés nélkül azt tehetnek, amit csak akarnak, anélkül, hogy felelősségre vonnák őket. "Megtámadhatnak más országokat, egész társadalmakat tehetnek tönkre, vagy fittyet hánynak saját népük jólétére" - nehezményezte. "A büntetlenség világában" - mint hangsúlyozta - veszélybe kerülnek a nemzetközi jog alapelvei és az ENSZ Alapokmánya. Politikailag és erkölcsi értelemben is ez elfogadhatatlan - tette hozzá.

Maszúd Peszeskján iráni elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, kedden közzétett interjújában arról beszélt, hogy a Hezbollah libanoni síita milícia nem képes egymagában szembeszállni Izraellel. "A Hezbollah nem állhat ki egyedül egy olyan országgal szemben, amelyet nyugati államok védelmeznek, támogatnak, illetve látnak el" - mondta Peszeskján. Az iráni elnök Guterreshez hasonlóan szintén arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy "ne hagyja odáig fajulni a dolgokat, hogy egy második Gázai övezet váljék Libanonból".

Peszeskján New Yorkban újságíróknak azt mondta, hogy "mi tudjuk talán a legjobban, hogy egy nagyobb háború kitörése a Közel-Keleten nem válik hasznára senkinek sem". "Izrael az, aki nagyobb konfliktust akar kirobbantani" - tette hozzá.

A hétfőn végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint több mint 550-en vesztették életüket, köztük tucatnyi gyermek. Az izraeli hadsereg állítása szerint mintegy 1600 célpontot támadtak, és az Irán hátszelét élvező Hezbollah számos harcosával végeztek.

Irán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket "az esztelen" izraeli eszkalációval szemben.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter hétfőn este az X-en tett bejegyzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy a teheráni vezetés nem fogja tétlenül nézni a történéseket. "Libanon és Palesztina lakosainak oldalán állunk" - fogalmazott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megint gyerekre támadt egy medve

Megint gyerekre támadt egy medve

Romániában 14 éves fiút támadott meg egy medve kedden Arges megyében, a Transzfogarasi hegyi út közelében – írta az Arges megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása alapján a News.ro.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!