2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

ENSZ-főtitkár: Kötelezettséget kell vállalni a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására

A csütörtökön Dubajban kezdődő klímacsúcson a résztvevőknek el kell kötelezniük magukat a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása mellett - hangoztatta António Guterres, az ENSZ főtitkára az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában, elítélve a politikai akarat hiányát a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

  • ENSZ-főtitkár: Kötelezettséget kell vállalni a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására

Guterres szerdán nyilatkozott, mielőtt elrepült volna Dubajba, ahol az éves éghajlat-változási csúcstalálkozó két hete alatt a kérdésről vitáznak majd a fórum résztvevői. "Nyilvánvalóan határozottan támogatom a fosszilis tüzelőanyagok feladását tartalmazó szövegezést, akár fokozatos ütemezéssel is" - hangsúlyozta a portugál politikus.

Mivel a globális fellépés sajnálatosan elégtelen a párizsi klímaegyezmény legambiciózusabb céljának eléréséhez, azaz a globális felmelegedés korlátozásához 1,5 Celsius-fokban, egyes országok azt szeretnék, ha a COP28 konszenzussal elfogadandó záródokumentuma kifejezetten a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésére szólítana fel. Erre a korábbi COP-csúcsokon nem volt még példa. A 2021-es, glasgow-i konferencián is csak a szenet említették. Guterres szerint azonban nem elég csökkentésről beszélni.

"A csökkentés bármit jelenthet, soha nem lehet tudni, mit jelent. Az elhagyás azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton megállunk. Még akkor is, ha ez nem közvetlenül holnap történik meg" - tette hozzá, és felszólított arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok teljes elhagyását szervezett módon, hiteles menetrenddel és az 1,5 Celsius-fokos céllal összhangban kell megvalósítani.

"Világszerte meg kell háromszoroznunk a megújuló energiákat" - nyomatékosította a főtitkár.

"Számos más intézkedés is elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a COP sikeres legyen" - tette hozzá. A viharok, árvizek, tüzek és aszályok már most is egyre gyakoribbak, és a világ jelenleg a 2,5 Celsius-fokos és a "totális katasztrófa" kilátásaival néz szembe. Az ENSZ vezetője mindazonáltal nem adja fel a reményt, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozható. "Megvannak a lehetőségek, a technológiák, a kapacitások és a pénz - a pénz megvan, csak a megfelelő irányba kell terelni" - tette hozzá.

"Az egyetlen dolog, ami még hiányzik, az a politikai akarat. Ezért fontos a COP, hogy az emberek megértsék, hogy még mindig rossz irányba haladunk" - figyelmeztetett a világszervezet vezetője.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!