2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

ENSZ: Átlagosan tíz kongói betegből három gyerek

A Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén tomboló ebolajárvány betegei között 10-ből átlagosan három gyerek - figyelmeztetett kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), amely egyúttal a rendelkezésre álló források megháromszorozására szólított fel a helyzet enyhítése érdekében.

  • ENSZ: Átlagosan tíz kongói betegből három gyerek

A Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu és Ituri tartományaiban eddig 2671 páciens esetében erősítették meg a betegség tényét, közülük 718 gyerek, valamint több mint felük 5 év alatti - tájékoztatott Jerome Pfaffman, az UNICEF egészségügyi szakembere azt követően, hogy látogatást tett a járvány sújtotta térségben.

Az UNICEF számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot e járvánnyal szemben, amiben benne foglaltatik az egészségügyi válaszlépés, valamint az egész szociális támogató és az átfogó humanitárius program.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint már 1790 ember vesztette életét a betegségben.

Az említett térség lakosságát ezenkívül kanyarójárvány is sújtja, és a helyzetet nehezíti, hogy az ebola megfékezésére irányuló törekvéseket hátráltatják a helyi fegyveres csoportok támadásai az egészségügyi intézmények ellen.

A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. Az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!