2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ennyivel csökkentik az új autók szén-dioxid kibocsátását

Az Európai Unióban 35 százalékkal kell csökkenteni az új autók szén-dioxid-kibocsátását – állapodtak meg a környezetvédelemért felelős miniszterek luxembourgi tanácskozásukon.

  • Ennyivel csökkentik az új autók szén-dioxid kibocsátását

A kontinensen évente 400 ezren halnak meg a légszennyezés miatt. Az Európai Unió országainak környezetvédelemért felelős miniszterei hosszú, éjszakába nyúló luxemburgi  tanácskozása után született döntés arról, hogy az új autóknál 2030-ra 35 százalékkal le kell szorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2021-re előirányzott értékekhez képest.

 

Az Európai Parlament tagállamai – köztük Németország – csak 10 százalékkal szerette volna csökkenteni az éghajlat-változásért leginkább felelősnek tartott gáz mértékét.

A világ vezető autógyártója a gazdaságát féltette egy nagyobb csökkentés miatt, mert az munkahelyeket sodort volna veszélybe. 

„A szövetségi kormány álláspontját képviselem, és ezt a 30 százalékos csökkentést fogom támogatni – mondta Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter. – Ez nem könnyű feladat egy nappal azután, hogy megjelent a klímajelentés, mert én azt szerettem volna, ha többet is teszünk.”

Franciaország a nagyobb strasbourgi célt támogatta. „Mindenki cselekvésre szólított fel a klímaszakértők legújabb jelentése után. Most lehetőségünk van megállapodni a lehető legbátrabb szén-dioxid-csökkentésről az autók esetében most és 2030 között" – nyilatkozta Francois De Rugy francia környezetvédelmi miniszter.

Végül az Unió soros osztrák elnöksége által beterjesztett javaslatra 20 ország szavazott igennel, négy nemmel, négy pedig tartózkodott. Hollandia és Írország ennél merészebb döntéssel lett volna elégedett.

Az Európai Bizottság klímavédelmi biztosa üdvözölte az ENSZ következő, lengyelországi klímakonferenciája előtt meghozott döntést.

„Nagyon nehéz tárgyalást folytattunk, nemcsak az autók és kisteherautók szén-dioxid csökkentésének mértékével kapcsolatban, hanem a tanács COP 24 következtetéseiről is – véli Miguel Arias Cañete klímavédelmi biztosa. – Ez azért nagyon fontos, mert így világos felhatalmazásunk van arra, milyen feltételekről tárgyaljunk, az Európai Uniónak mit kell elérni decemberben Katowicében.”

Az elfogadott tervezet szerint más szabályozás vonatkozna azon államokra, ahol az uniós átlag 60 százalékánál kevesebb környezetbarát kocsit adnak el. A hivatalos adatok szerint Európában mindössze 0,1 százalék volt az elektromos autók aránya 2015-ben, a hibrideké pedig 0,4 százalék. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!