2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch mentőhajója

Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója, fedélzetén 47 migránssal vasárnap. Az olasz rendőrség a szicíliai Agrigento ügyészségének utasítására felszállt a hajóra és lefoglalta azt.

  • Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch mentőhajója

A legénységet az illegális bevándorlás elősegítésének vádjával feljelentették - jelentette az olasz sajtó.

A Sea-Watch 3 elnevezésű hajó jelenleg Lampedusánál jár. A fedélzetén maradt 47 menedékkérőt, köztük 15 gyereket és két csecsemőt, időközben a szigetre vitték.

A hajó még szerdán mentett ki hatvanöt migránst egy gumicsónakról 55 kilométerre Líbia partjaitól. Róma 18 migránsnak, hét gyereknek, hét anyának, három apának és egy sürgős orvosi ellátásra szoruló férfinak adott engedélyt pénteken arra, hogy olasz földre léphessen.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban határozottan elutasította, hogy a maradék 47 migráns migráns partra szállhasson, élesen bírálta a szicíliai város vádhatóságának eljárását az ügyben. "Intézkedéseket várok a hajó kapitányával és legénységével szemben" - közölte Salvini. 

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a Sea-Watch 3 esete újfent bizonyítja annak szükségét, hogy növelni kell a kormány rendelkezésére álló eszközöket az emberkereskedelemmel szemben. Salvini ezzel egy biztonsági törvénycsomagra utalt, amelyet a kormány előreláthatóan a jövő héten jóvá fog hagyni. A szabályozás a többi között pénzbüntetésekkel fenyegeti a civilszervezeteket, amelyek máltai, olasz vagy líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tenger nemzetközi vizein.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kifogásolta a törvénycsomagot, amely szerinte sértheti a menedékkérők jogait.

Arturo Centore, a Sea-Watch 3 kapitánya humanitárius okokra hivatkozva vasárnap azt kérte az olasz hatóságoktól, hogy hadd tehesse partra utasait.

"Vendégeink lelkiállapota gyorsan romlik" - írta a Sea-Watch a Twitteren. "A kapitány és a legénység jogukkal élve a legközelebbi biztonságos kikötő felé tartanak."

"Ez a hajó nem fut be egy olasz kikötőbe sem, amíg én vagyok a belügyminiszter" - szögezte le akkor Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

"Egy állam nem hagyhatja, hogy az embercsempészek bűntársai diktáljanak neki" - tette hozzá a bevándorlásellenes Liga vezetője.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!