2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Emelkedett a munkanélküliségi ráta márciusban az EU-ban és az euróövezetben

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban márciusban, párhuzamosan azzal, ahogy a tagállamok elkezdték bevezetni a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket.

  • Emelkedett a munkanélküliségi ráta márciusban az EU-ban és az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön kiadott jelentés szerint az euróövezet 19 tagállamában 7,4 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva. Mindkét blokkban 0,1 százalékponttal kúszott feljebb a mutató értéke februárhoz képest.

Az euróövezetben az előző három hónap mindegyikében 7,3 százalékon, 2008 márciusa óta a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unió 27 tagállamában ugyancsak az előző három hónap mindegyikében 6,5 százalékon stagnált a mutató, ami a havi statisztikai adatok közlése, 2000 januárja óta a legkisebb érték volt.

Egy évvel ezelőtt, 2019 márciusában az euróövezetben 7,7 százalékon, az EU-ban pedig 6,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Márciusban 14 millió 141 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 156 ezren az euróövezet tagországaiban. A februárival összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 241 ezerrel, ebből az euróövezetben 197 ezerrel nőtt. A 2019. márciusival összevetve viszont az EU-ban 556 ezerrel, ebből az euróövezetben 477 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban tavaly márciusban 3,2 százalékon, az idén februárban 3,5 százalékon, márciusban pedig 3,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Franciaországban a februári 7,9 százalékról 8,4 százalékra ugrott a mutató, de ez még így is jobb az egy évvel korábbi 8,6 százaléknál. Olaszországban egy éve 10,4 százalékon, februárban 9,3 százalékon, márciusban pedig 8,4 százalékon állt a mutató.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát márciusban is Csehországban regisztrálták, 2,0 százalékost, majd Hollandia következik 2,9 százalékkal, illetve Lengyelország 3,0 százalékkal. A helyzet Görögországban a legrosszabb, 16,4 százalékkal (januári adat), illetve Spanyolországban 14,5 százalékkal. Spanyolországban a februári 13,6 százalékról 0,9 százalékpontot ugrott a mutató egy hónap alatt.

Magyarország esetében az Eurostat statisztikájában a februári az utolsó adat: 3,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, emelkedett az előző két hónapban mért 3,4 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2019 márciusában 3,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!