2023. 03. 24. Péntek Gábor, Karina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:10

Külföld

Emberrablók szabadon engedtek 14 egyetemistát és oktatót Nigériában

Nigériában emberrablók több mint egy hónapi fogva tartás után szabadon engedtek szombaton 14 egyetemistát és oktatót - közölték hivatalosan. Az utóbbi időben számos hasonló emberrablás történt Afrika legnépesebb országában, és emiatt több iskolát bezártak a hatóságok.

  • Emberrablók szabadon engedtek 14 egyetemistát és oktatót Nigériában

A most elengedett diákokat és oktatókat április 20-án rabolták el a Kaduna állambeli Greenfield Egyetemről. A hatóságok szerint elrablásukkor egy ember meghalt, fogva tartásuk közben pedig a gonosztevők meggyilkoltak öt diákot, mert több százezer dollárt követeltek váltságdíjként szüleiktől, és ennek így akartak érvényt szerezni.

Az nem derült ki a hivatalos nyilatkozatokból, hogy a váltságdíjat megkapták-e, de egyes szülők korábban arról számoltak be helyi lapoknak, hogy tárgyalnak a túszejtőkkel, és azt állították, hogy a nigériai kormány kifizette a váltságdíjat. A 14 diákot és oktatót most egy út mentén engedték szabadon.

Emberrablók május elején is szabadon engedtek 29 olyan diákot az északnyugati Kaduna államban, akit március elején raboltak el egy szakiskolából. Egy szülői szervezet azt állította, hogy a kormány váltságdíjat fizetett értük, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

Nigéria északnyugati részén december óta több mint 700 embert hurcoltak el iskolákból iszlamista terrorcsoportok és más bűnbandák. Az iszlamisták azért teszik, hogy a foglyul ejtett lányokat és nőket házasságra kényszerítsék embereikkel, vagy arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. A bűnszervezetek váltságdíjért rabolnak el gyerekeket, fiatalokat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!