2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Emberibb politikát ígér a Ficót legyőző új szlovák elnök

Andrej Kiska lett Szlovákia új köztársasági elnöke. A vállalkozói szférából érkező Kiska a leadott voksok 60 százalékát szerezte meg a szombati második fordulón, ezzel több mint négyszázezer vokssal előzte meg Robert Fico miniszterelnököt. Kiska június 15-től, a jelenlegi elnök Ivan Gasparovic mandátuma lejárta után lesz Szlovákia harmadik közvetlenül megválasztott államfője.

Andrej Kiska független jelölt lett Szlovákia új köztársasági elnöke. A szombati választáson meggyőző fölénnyel, a voksok csaknem 60 százalékával győzött. A másik jelölt, Robert Fico kormányfő a szavazatok 40 százalékát kapta. Fico már a voksok 58 százalékos feldolgozottságánál elismerte vereségét és gratulált Kiskának. „Szeretném megköszönni minden támogatómnak és azoknak az embereknek, akik nem féltek kiállni mellettem, és megbecsülték a munkát, amit elvégeztem. Most néhány napot arra szánok majd, hogy elemezzem a helyzetet, de mindenekelőtt megnézetem a sérült térdem. Még egyszer gratulálok Kiska úrnak, és kezet nyújtok neki a távolból” – mondta Robert Fico.

Az első forduló harmadik legsikeresebb köztársaságielnök-jelöltje, Radoslav Procházka szerint egy ekkora vereség után Ficónak le kellene mondania a miniszterelnöki posztról. A Híd éjszaka kiadott állásfoglalásában örül az eredménynek, illetve annak, hogy Dél-Szlovákiában is többen mentek el szavazni, mint az első fordulóban. Hivatalos adatok szerint az ország több mint fele vett részt a választáson a második fordulóban, ez 7 százalékkal több, mint két hete. A vállalkozói szférából az elnöki székbe érkező Andrej Kiska a bejelentés után azt mondta: megtartja választás előtt tett ígéreteit.„Megígértem, hogy minden állampolgár elnöke leszek, egyesítek és motiválok. Szlovákia gyönyörű, csodálatos emberekkel, és csak rajtunk múlik, hogy hogyan is használjuk azokat a remek dolgokat, amik rendelkezésünkre állnak, hogy büszkék legyünk az országra, hogy a fiatalok itt akarjanak élni és jól érezzük magunkat – mondta első sajtótájékoztatóján az újdonsült államfő.


Kiska lesz minden idők legfiatalabb szlovák államfője, februárban múlt 51 éves.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!