2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Elutasították a brit Munkáspárt indítványát

Hír TV

2019. február 28., csütörtök 12:03, frissítve: csütörtök 13:19

Elutasította a brit parlament alsóháza a Munkáspárt indítványát. A tervezet a vámunió fenntartását írta volna elő. Az ellenzéki párt elnöke tehetetlennek nevezte a kormányt. Jeremy Corbyn szerint a May-kabinet képtelen előrelépni a brit kiválás terén, és csak az időt húzza.

323-240 arányban vetette el a brit parlament alsóháza a Munkáspárt módosító indítványát. A politikai tömörülés vezetője azonban már a hét elején világossá tette, hogy ha nem fogadják el a javaslatukat, akkor támogatni fogják az újabb népszavazás kiírását a brexitről.

Jeremy Corbyn leszögezte: meg kell akadályozni, hogy a kormányzó Konzervatív Párt belekényszerítse a szigetországot egy megállapodás nélküli kilépésbe.

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint a britek 47 százaléka azt szeretné, ha elhalasztanák a kiválás időpontját, 26 százalékuk pedig úgy véli, hogy bármi áron, de március 29-én Nagy-Britanniának el kell hagynia az Uniót.

Theresa May százszor elmondta már, hogy március 29-én kilépünk a Közösségből. Ha ezt nem viszi véghez, az komoly problémákat fog okozni. Az azt jelentené majd, hogy megszegte ígéretét. És a hatályos törvények szerint is ki kell lépnünk az említett napon.

„Attól tartok, hogy az egész ügy a végtelenségig fog húzódni, és sosem lesz megoldás” – nyilatkozta egy brit férfi.

Halasztásról lehet szó, de a kilépésről szóló szerződést nem lehet újratárgyalni - ezt üzente a francia elnök a brit kormánynak. Emmanuel Macron leszögezte: itt az idő, hogy London döntésre jusson a brexit kapcsán.

„Ahogy az uniós brexit ügyi főtárgyaló is mondta, nincs több időnk. Amire most mindannyiunknak szüksége van, az egy döntés. Eljött az idő, hogy a britek egyezségre jussanak és a döntésüket megosszák velünk is, ahogy azt illik partnerek, barátok és szövetségesek között” – hangsúlyozta Macron

A német kancellár is hasonló álláspontot képvisel. Angela Merkel leszögezte: az irány egyértelmű, de ha Londonnak több időre van szüksége, akkor támogatja a kilépés elhalasztását.

A spanyol miniszterelnök pedig bejelentette: kormánya mindent meg tesz annak érdekében, hogy a britek távozása az unióból zökkenőmentes legyen, különös tekintettel Gibraltárra és az ott élőkre.

Szakértők szerint a szigetország számára az lenne a legjobb megoldás, ha elhalasztanák a március végi kilépés időpontját. Egy megállapodás nélküli brexit ugyanis katasztrofális károkat okozna a brit gazdaságnak.