2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Elutasították a brit Munkáspárt indítványát

Elutasította a brit parlament alsóháza a Munkáspárt indítványát. A tervezet a vámunió fenntartását írta volna elő. Az ellenzéki párt elnöke tehetetlennek nevezte a kormányt. Jeremy Corbyn szerint a May-kabinet képtelen előrelépni a brit kiválás terén, és csak az időt húzza.

  • Elutasították a brit Munkáspárt indítványát

323-240 arányban vetette el a brit parlament alsóháza a Munkáspárt módosító indítványát. A politikai tömörülés vezetője azonban már a hét elején világossá tette, hogy ha nem fogadják el a javaslatukat, akkor támogatni fogják az újabb népszavazás kiírását a brexitről.

Jeremy Corbyn leszögezte: meg kell akadályozni, hogy a kormányzó Konzervatív Párt belekényszerítse a szigetországot egy megállapodás nélküli kilépésbe.

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint a britek 47 százaléka azt szeretné, ha elhalasztanák a kiválás időpontját, 26 százalékuk pedig úgy véli, hogy bármi áron, de március 29-én Nagy-Britanniának el kell hagynia az Uniót.

Theresa May százszor elmondta már, hogy március 29-én kilépünk a Közösségből. Ha ezt nem viszi véghez, az komoly problémákat fog okozni. Az azt jelentené majd, hogy megszegte ígéretét. És a hatályos törvények szerint is ki kell lépnünk az említett napon.

„Attól tartok, hogy az egész ügy a végtelenségig fog húzódni, és sosem lesz megoldás” – nyilatkozta egy brit férfi.

Halasztásról lehet szó, de a kilépésről szóló szerződést nem lehet újratárgyalni - ezt üzente a francia elnök a brit kormánynak. Emmanuel Macron leszögezte: itt az idő, hogy London döntésre jusson a brexit kapcsán.

„Ahogy az uniós brexit ügyi főtárgyaló is mondta, nincs több időnk. Amire most mindannyiunknak szüksége van, az egy döntés. Eljött az idő, hogy a britek egyezségre jussanak és a döntésüket megosszák velünk is, ahogy azt illik partnerek, barátok és szövetségesek között” – hangsúlyozta Macron

A német kancellár is hasonló álláspontot képvisel. Angela Merkel leszögezte: az irány egyértelmű, de ha Londonnak több időre van szüksége, akkor támogatja a kilépés elhalasztását.

A spanyol miniszterelnök pedig bejelentette: kormánya mindent meg tesz annak érdekében, hogy a britek távozása az unióból zökkenőmentes legyen, különös tekintettel Gibraltárra és az ott élőkre.

Szakértők szerint a szigetország számára az lenne a legjobb megoldás, ha elhalasztanák a március végi kilépés időpontját. Egy megállapodás nélküli brexit ugyanis katasztrofális károkat okozna a brit gazdaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!