2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Eltűnt utasszállító: a tengerfenéken lehetnek a roncsok

Újrakezdődött a kutatás az Indonézia légterében vasárnap eltűnt utasszállító után. A hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és roncsok a tengerfenékre süllyedtek. Az Air Asia malajziai fapados légitársaság repülőjének fedélzetén 162-en voltak. A géppel több mint egy napja szakadt meg a kapcsolat.

Válságközpont az indonéziai Surabaya-ban. Az Air Asián utazók rokonai gyűltek össze ott, ahonnan a repülőgép útnak indult vasárnap reggel. „Nagyon meglepett és szomorú vagyok. Az unokám Szingapúrba repült a szünidőre, de megtörtént a baleset” – mondta egy rokon.

A fapados járat Szingapúrba repült, a fedélzetén 155 indonézzel, 3 dél-koreaival, egy szingapúrival, egy malájjal és egy brittel. Az Air Asia járata azután veszítette el a kapcsolatot a légi irányítással, hogy a kapitány útvonal-módosítást kért az időjárási viszonyok miatt. Az indonéz hatóságok szerint az adatok azt mutatják, hogy a gép a vízbe zuhant.

„Ha a célpont a szárazföldön van, az könnyebb, mint ha víz alatti helyszínen, de a megkapott koordináták azt mutatják, hogy a víz alatt van, tehát a feltételezésünk az, hogy a gép a tenger alatt van” – közölte Bambang Soelistyo, a nemzeti kutatási és mentési ügynökség vezetője

Az indonéz haditengerészet hadihajókkal, repülőkkel és helikopterekkel vesz részt a kutatásban, amibe szingapúri és malajziai egységek is bekapcsolódtak. „Még mindig az eltűnt repülőgépet keressük, és most a Nangka sziget felé tartunk. több más mentőhajó is pásztázza a vizet a közeli helyszíneken. Eddig semmit sem találtunk” – közölte Joni Superiadi, a belitungi kutatási és mentési ügynökség vezetője.

Az indonéz közlekedési miniszter szerint vizsgálatokat fog folytatni a kormány a légitársaságnál. „Át fogjuk tekinteni az Air Asia működését Indonéziában, hogy biztossá tegyük, minden tevékenységük jobb lesz a jövőben”, hangsúlyozta Ignatius Jonan indonéz közlekedési miniszter.

A 2002 óta működő Air Asia légitársaságnak eddig egyetlen repülőgépe sem zuhant le. A vállalat az idén elnyerte a világ legjobb fapados légitársaságának a címét.

„13 év alatt 220 millió utast szállítottunk, és máig egy élet sem veszett el miattunk. De úgy hiszem, hogy egy olyan légitársaság-vezető, aki azt mondja, hogy az ő cége 100 százalékig biztonságos, sem hiteles, mert túl sok tényező van, és most még csak ötletünk sincs arról, hogy mi okozta a balesetet” – mondta Tony Fernandes, az Air Asia vezérigazgatója.

A gép eltűnésének hírére hétfő reggel 7,5 százalékkal zuhantak az Air Asia részvényei a szingapúri tőzsdén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!