2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Eltemették XVI. Benedek emeritus pápát

Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedek nyugalmazott pápától a Vatikánban. A szertartást Ferenc pápa celebrálta. A katolikus egyház több mint kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt egyházfőt a hivatalban lévő utódja búcsúztassa.

  • Eltemették XVI. Benedek emeritus pápát

Már hajnalban gyülekezni kezdtek a zarándokok a Szent Péter téren. A világ minden pontjáról érkeztek hívők, hogy utolsó útjára kísérjék XVI. Benedek pápát. A gyászszertartás kezdetére teljesen megtelt a katolikus egyház központjának tere.

A emeritus pápa ciprusfából készített koporsóját a bazilika előtt felállított emelvényen helyezték el. Ezzel kezdődött el XVI. Benedek ünnepélyes, mégis, az egyszerűség jegyében szervezett temetése.

A katolikus egyházat nyolc évig vezető, német származású pápa, Joseph Ratzinger maga mondott le az egyház vezetéséről, amire 600 éve nem volt példa a pápaság történetében. Az óév utolsó napján, 95 évesen hunyt el egy vatikáni kolostorban.

Noha már nem volt a katolikus egyház feje, mégis pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút tőle. A gyászmisét 130 bíboros, 400 püspök és 3700 pap mutatta be. A szertartást Ferenc pápa celebrálta, ami példa nélküli az egyház történetében. A katolikus egyház több mint kétezer éves történetében nem volt példa arra, hogy egy elhunyt egyházfőt a hivatalban lévő utódja búcsúztasson.

Prédikációjában Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és odaadásról beszélt, és csak beszédének végén utalt Jézus hű barátjaként az elhunyt egyházfőre.

A mise vége felé Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra, és tömjénnel illatosította.

A gyászmisén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András püspök, a konferencia alelnöke és Tóth Tamás, a testület titkára képviselte.

A nyilvános szertartás után a koporsót visszavitték a Szent Péter-székesegyházba. Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. A gyászoló tömeg ezalatt tapssal és a "Köszönjük, Benedek pápa" molinóval búcsúzott XVI. Benedektől.

A néhai egyházfőt zárt ceremónián helyezték végső nyugalomra a Szent Péter-bazilika alatti kriptában, ahol több mint kilencven elődjének sírja található.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!