2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Elszabadult a pokol Európában, több országban is erdőtűz pusztít

Görögország több mint egy hete küzd az erdőtüzekkel, az ország 64 régiójában pusztítanak a lángok, de más mediterrán országok is hasonló gondokkal küzdenek.

  • Elszabadult a pokol Európában, több országban is erdőtűz pusztít

Erdőtűz pusztít egy népszerű törökországi üdülőváros környékén is. Szicíliában eddig négy áldozata van a pusztításnak és most úgy tűnik, hogy Portugália sem úszta meg, ott a népszerű Cascais nyaralóhely közelében csaptak fel a lángok.

Görögországban több száz tűzoltó oltja a lángokat, ám azokat a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítják. Erdőtüzek tomboltak a Görögország nyugati partjainál fekvő Korfu szigetén és az Athénhoz közeli Évia szigetén is. A polgári védelmi hatóságok rendkívüli erdőtűzveszélyre figyelmeztettek Kréta szigetén is.

"Sokan vagyunk önkéntesek, de a tűz erősebb nálunk. Emberi erővel nem tudjuk megállítani a lángokat. Tehát most repülőgépekre van szükségünk, amiből csak öt van. Szóval ez a legfontosabb dolog szerintem, hogy a sziget számára hozzanak repülőket" - mondta egy görög férfi kétségbeesetten.

A hétvégén mintegy húszezer embernek kellett elhagynia otthonát és szálláshelyét Rodoszon. Valamint több száz, a korábbi napokban kimenekített turista várja továbbra is, hogy repülőgéppel hazatérhessen Görögországból.

Olaszországban sem jobb a helyzet. Az ANSA hírügynökség közlése szerint eddig négy áldozata van az ottani erdőtüzeknek. A bozóttüzek a Szicília térségében pusztítanak.

A tűz hétfőn a Palermóhoz közeli Cinisiből indult és gyorsan terjedt az erős forró szélben. A lángok olajfa- és szőlőültetvényeket pusztítottak el, hamuvá égettek egy autókereskedést a kiállított járművekkel együtt.

Evakuálni kellett a Trapanihoz közeli San Vito Lo Capo térségét is, a turisták egy részét hajókkal a tengeren keresztül menekítették a lángok elől. Messina és Enna térségében azonban továbbra is ég a növényzet.

Portugáliát is elérte a tűzvész. Kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található. Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!