2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek a hongkongi helyhatósági választáson

Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek a hongkongi helyhatósági választáson. 18 kerületből 17-et nyertek meg. A 452 kerületi bizottsági helyből Pekinget pártoló tábor mindössze 42 helyet tudhat magáénak. A kínai külügyi szóvivő eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási eredmény ellenére is Peking továbbra is kiáll az egy ország, két rendszer elvének fenntartása mellett.

  • Elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek a hongkongi helyhatósági választáson

Rekord magas volt a részvétel a hongkongi helyhatósági választáson köszönhetően a fél éve tartó tüntetéseknek. A szavazásra jogosultak 71,2 százaléka, azaz csaknem 3 millió ember adta le voksát. Négy évvel ezelőtt a részvételi arány 47 százalék volt. A demokrácia párti jelöltek 18 kerületből 17-et nyertek meg, így a 452-ből több mint 278 helyet szereztek meg.

Szakértők szerint ezzel a választással a lakosok egyértelmű ítéletet mondtak a hongkongi vezetésről. Ezt azonban nem így látja a kína barát párt.

 

Túlzás lenne a történteket referendumnak tekinteni, hiszen nem egy konkrét témáról szavaztak, ez egy helyhatósági választás volt csupán

- közölte a Peking-barát Új Néppárt vezetője.

Kijelentése után a politikust a rendőröknek kellett megvédeniük nehogy a kormányellenes tüntetők rátámadjanak. A demokrácia pártiak, nagy arányú győzelmüknek köszönhetően, csaknem 120 helyet kaphatnak majd a kormányzót megválasztó 1200 fős testületben is. Eközben Kína további támogatásáról biztosította a városállam vezetőjét, akinek menesztését hónapok óta követelik a tüntetők.

Hong kongban júniusban kezdődtek a tüntetések, miután a Pekinghez hű városvezetés megpróbált elfogadtatni egy törvényt, mely értelmében a gyanúsítottakat ki lehetett volna adni Kínának is. A tervezetet azóta ugyan visszavonták, de a tüntetések már rég a kínai befolyás elleni tiltakozásról szólnak.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!