2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Elsöprő győzelmet aratott Donald Trump Iowában

Donald Trump győzelmét hozta Iowa államban a helyi idő szerint hétfő este tartott republikánus párti előválasztás, amelyen arról döntöttek a párt választói, hogy ki legyen a republikánus elnökjelölt – derül ki az éjszakai eredményközlésből.

  • Elsöprő győzelmet aratott Donald Trump Iowában

Az Iowa államban tartott jelölőgyűlések egyben elindították az előválasztások sorát, amelyen nyár közepéig kialakulnak a végleges jelöltek a novemberi elnökválasztásra.

Donald Trump, az Iowa állam fővárosában Des Moines-ban tartott beszédében mondott köszönetet a támogatásért, majd egy interjúban nagyszerű versenynek nevezte az iowai előválasztási küzdelmet.

Második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó végzett, megelőzve Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót. DeSantis sikerként értékelte szereplését, amelyet szavai szerint komoly politikai ellentámadások és negatív kampány közepette tudott elérni. Úgy vélte, komoly lehetőséget kapott a kampánya folytatására, de megállapította, hogy sok munkát kell még elvégezni.

Nikki Haley a harmadik helyezése ellenére úgy fogalmazott, hogy a következő előválasztásokon kiderül majd, hogy "kétszemélyes versenyről" van szó közte és Donald Trump között. A politikus utalt arra, hogy a következő előválasztási helyszínek, azaz New Hampshire, majd a számára hazai pályának számító Dél-Karolina az ő sikerét hozhatja.

Az előzetes összegzések szerint az Iowa államban tartott jelölőgyűléseken Donald Trump 50 százalék feletti eredményt ért el, vetélytársai tőle jóval lemaradva követték, ami megfelel az előzetes felméréseknek is.

Iowa államban az előválasztás nem szavazólapos voksolással zajlott, hanem az állam csaknem 2 ezer helyszínén jelölőgyűléseket tartottak, ahol többségi szavazással döntötték el, hogy kit támogatnak.

Egy hét múlva New Hampshire államban tartanak előválasztást, ahol hagyományos módon, szavazólapon döntenek a választópolgárok, hogy kit szeretnének elnökjelöltként látni. New Hampshire államban már demokrata előválasztást is tartanak, ahol Joe Biden az újraválasztásáért induló hivatalban lévő elnöknek van a legnagyobb esélye.

Az előválasztás hivatalosan ugyan a demokrata választók számára is megkezdődött Iowában, de hétfőn csak választókerületi gyűléseket tartottak, jelöltekre nem lehetett szavazni. Az állam regisztrált demokrata szavazói az általuk preferált elnökjelöltre levélben adhatják le voksaikat eészen március elejéig. A szavazatokat március 5-én összesítik, az úgynevezett Szuperkedden, amikor 17 államban egyszerre rendeznek előválasztást.

A Demokrata Párt is megrendezi az előválasztást, a felmérések szerint Joe Biden hivatalban lévő elnök támogatottsága legalább olyan meggyőző, mint Donald Trumpé a republikánusok körében. Az amerikai politikai szokásjog alapján, ha hivatalban lévő elnök úgy dönt, elindul az újraválasztásáért, akkor megkaphatja az újraválasztás esélyét.

Június elejéig minden amerikai államában megrendezik az előválasztásokat, amelyeket nyáron követnek az országos jelölő konvenciók. A republikánusok július 15. és 18. között tartják a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban, míg a demokraták augusztus 19. és 22. között Chicagóban véglegesítik elnökjelöltjüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!