2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Első ízben afro-amerikai védelmi minisztere lehet az Egyesült Államoknak

Első ízben afro-amerikai védelmi minisztere lehet az Egyesült Államoknak: Joe Biden várható amerikai elnök kedden bejelentette, hogy Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot fogja jelölni a Pentagon élére.

  • Első ízben afro-amerikai védelmi minisztere lehet az Egyesült Államoknak

Az elmúlt napokban több Georgia állambeli szavazókörben is újraszámolták a novemberi amerikai elnökválasztáson leadott voksokat. A szavazatok hitesítése valamennyi esetben a demokrata jelölt, Joe Biden győzelmét erősítette meg.

Így Donald Trumpnak - akinek stábja több helyen is jogorvoslatért az illetékes hatósághoz fordult - egyre kevesebb a sansza arra, hogy megtartsa elnöki székét. Sőt, egyes elemzők szerint a republikánus politikusnak már matematikai esélye sincs az újrázásra.

Biden már megkezdte leendő kormánya összeállítását

S bár a hivatalos eredmény továbbra sem ismert, az elektori kollégium pedig csak december 14-én ül össze, Biden már megkezdte leendő kormánya összeállítását.

A külügyminiszter a magyar származású Antony Blinken, a belbiztonsági tárcavezető Alejandro Mayorkas lesz. John Kerry kapja a klímaügyi különmegbízatást, a pénzügyminiszteri poszt várományosa pedig a központi bank volt vezetője, Janet Yellen.

A lista most bővült, miután Biden bejelentette, hogy a védelmi tárca élére Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot kérte fel. A 67 éves volt katonatiszt felügyelte a haderőt a közel-keleten az előző elnök, Barack Obama hivatali ideje alatt.

Arról, hogy Austin kerül-e a Pentagon élére, végső soron a törvényhozás dönt. A volt parancsnok 4 éve szerelt le, pedig az amerikai szabályozás szerint 7 évig civil életet kell élnie annak, akit a tárca élére jelölnek. Ha viszont bizalmat kap, ő lehet az első afroamerikai védelmi minisztere az országnak.

Austinnak ugyanakkor van hátszele a Kongresszusban. Ezt mutatja az is, hogy a demokrata többségű képviselőház elsöprő többséggel megszavazta a hadi kiadások törvénytervezetét. Annak ellenére, hogy Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy a javaslat elfogadás esetén elnöki vétóval fog élni.

Az indítvány, amely bizonyos hírforrások szerint részben a leendő védelmi miniszter személyéhez is köthető, 740 milliárd dollárról rendelkezik. A republikánusok szerint ez egyértelműen annak a jele, hogy Biden katonapolitikája végső soron háborúkban fog testet ölteni.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!