2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Első alkalommal vasárnap is tüntettek a sárgamellényesek

Szombat után vasárnap is az francia utcákra vonultak a sárgamellényesek. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton összesen 41 500 ember vett részt országszerte a megmozdulásokon, közülük mintegy ötezren Párizsban. Az előző hetekhez képest kevesebb rendbontás történt, a francia fővárosban 29 embert állítottak elő a hatóságok.

  • Első alkalommal vasárnap is tüntettek a sárgamellényesek

Többnyire békésen tüntettek a francia sárgamellényesek a kormányellenes megmozdulások 14. hétvégéjén. A szokásos szombati tiltakozásokon kívül most első alkalommal vasárnap is az utcákra vonultak.

„A mai nap a mozgalom szimbolikus három hónapos évfordulóját jelöli. Ezért eljöttem, hogy tiszteletemet fejezzem ki azok iránt, akik egyesültek, valamint a családom iránt. Mindenekelőtt szeretném kifejezni együttérzésemet azokkal, akik megsebesültek, vagy életüket vesztették a tüntetések során, és azokkal is, akik szenvednek. Szeretnék egyúttal üzenetet küldeni azoknak, akik kigúnyolnak bennünket, szeretném elmondani nekik, hogy nem érnek azzal semmit, ha inzultálnak bennünket, inkább segítsenek, és együtt keressünk megoldást” – mondta az egyik tüntető.

A novemberben a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen alakult mozgalom az elmúlt hónapokban több szociális jellegű követelést is megfogalmazott, valamint az államfő távozását is követelik. A rendszeres hétvégi rendbontások miatt minden alkalommal közel 80 ezer rendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon.

„Világosan látjuk, hogy az elnököt nem érdeklik az emberek. Nem hallgat ránk és nem hallgat meg minket. Nem tesz semmit, makacs, és ez így is fog maradni mindörökre. Egészen addig, amíg meg nem hallgat minket, a valódi üzenetünket, addig ott marad ahol most van, és mi is maradunk a helyünkön. A tüntetések folytatódni fognak, és nem fogjuk feladni” – mondta egy másik demonstráló.

A tüntetések résztvevői mára külön csoportokra oszlottak, akik eltérő helyszíneken hirdettek gyülekezőt, voltak, akik lázongásra buzdítottak, mások inkább a béke hívei. Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 56 százaléka azonban már inkább azt szeretné, ha a tiltakozások befejeződnének, mert a résztvevők eltávolodtak eredeti céljaiktól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!