2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Elrendelte, állami kézbe vesz két áramszolgáltatót

Evo Morales bolíviai elnök elrendelte az Iberdrola spanyol energiaipari nagyvállalat két helyi leányvállalatának állami kézbe vételét. Az intézkedés célja a bolíviai elnök szerint az, hogy vidéken is ugyanolyan színvonalú legyen az áramellátás, mint a városokban.

Ezúttal két energiaszolgáltató vállalatot államosított a bolíviai kormány. Mindkét cég a spanyol Iberdroláé volt. „A rendelet a nemzeti elektromos vállalat, mint a bolíviai állam képviselője számára biztosítja az Iber Bolíviához tartozó La Paz és az Oruro vállalatok államosítását” – szögezte le a bolíviai elnök.


A korábbi anyavállalatot a latin-amerikai ország kormánya kártalanítja. Ennek mértékét egy független cég határozza majd meg. Spanyol lapok szerint az államosított vagyon piaci értéke nagyjából 100 millió dollár. „Szükségesnek tartjuk ezt a lépést, hogy igazságos energiaárakat biztosítsunk az Oruro és La Paz vállalatok által, valamint hogy elérjük, hogy az elektromos szolgáltatás ugyanolyan jó legyen vidéken, mint a városokban. Ez az intézkedés teremti meg a vidéken élő polgárok számára az egyenlőséget, és biztosítja, hogy igazságos áron jussanak egységes szolgáltatáshoz és jó minőséghez” – tette hozzá Evo Morales.

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a dél-amerikai ország intézkedései miatt és reményének adott hangot, hogy objektíven fogják megállapítani az államosított vállalatok értékét. Evo Morales második kolonizációs folyamatként emlegeti az államosítási folyamatot. 2006-ban, hivatalba lépésének idején több tucatnyi külföldi olajvállalattól szerezte vissza a kőolaj és földgázkészletek feletti ellenőrzést, 2009-ben államosította Bolívia legnagyobb távközlési cégét, 2010-ben pedig a négy legnagyobb áramtermelő vállalatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!