2019. július 20.,
szombat, Illés napja

Előrehozott választások lesznek jövőre Izraelben - Netanjahu tagad

Hír TV

2018. november 17., szombat 08:47, frissítve: szombat 13:19

Az országban a kormány megújítására lett volna szükség, miután a gázai tűzszünettel szembeni tiltakozása jeléül a védelmi tárca vezetője lemondott.A miniszterrel együtt pártja is kilépett a koalícióból, gyengítve ezzel a miniszterelnök, Benjamin Netanyahu konzervatív kormányát. Az eredetileg jövő novemberben esedékes választások időpontjáról vasárnap egyeztetnek a pártok.

Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választásokat tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) kilépett a koalícióból - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken, de Benjámin Netanjahu kormányfő miniszterelnöki hivatala később tagadta ezt az izraeli médiában megjelent értesülést.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken találkozott egyik koalíciós partnerével, Naftali Bennettel, hogy megvitassák a védelmi tárca esetleges átadását Bennetnek és pártjának, a Zsidó Otthonnak (Habájt Hajehudi), de megbeszélésük végén kiderült, hogy Mose Kahlon centrista Mindannyian (Kulanu) pártja mindenképpen az eredetileg jövő novemberben esedékes választások előrehozatalát akarja, és nem egyezik bele a tárcák átrendezésébe a kormány fennmaradásának néhány hónapos meghosszabbítása érdekében. Ezt az izraeli médiában megjelent értesülést röviddel megjelenése után Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala közleményben tagadta. 

Mindent el kell követni a jobboldali kormány megmentése érdekében, s nem szabad megismételni az 1992-ben elkövetett történelmi hibát, amikor megbuktattak egy jobboldali kabinetet, és hatalomra juttatták a baloldalt, és az oslói egyezmény tragédiáját hozták Izraelre– közölte. A kormányfői közlemény szerint Netanyahu arról tájékoztatta Bennettet, hogy a miniszterelnök kezdetben átveszi a védelmi portfóliót a jelenleg az izraeli állam előtt álló végzetes kihívások miatt. 

A jövő hét elején a miniszterelnök tárgyalásokat folytat a koalíciós vezetőkkel, és bízik a miniszterek felelősségtudatában, hogy nem követik el a történelmi hibát a jobboldali kormány megdöntésével. A Mindannyian a lehető leghamarabbi időpontot szeretné, és már márciusban megtartaná a voksolást, Benjámin Netanjahu viszont a 10-es csatorna híradása szerint minél későbbre tenné azt. A végleges időpontról vasárnaptól egyeztetnek a pártok vezetői. A ynet szerint a pártok képviselői a 2019. március 26-i időpontot tekintik a legvalószínűbbnek.