2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Élőlánc és barikádépítés Hongkongban

Hír TV

2019. augusztus 25., vasárnap 10:40

Ismét összecsapásokba torkollt a kormányellenes tüntetés Hongkongban. A növekvő kínai befolyás ellen tiltakozók előbb békés felvonulást tartottak, majd később tüntetők egy csoportja egy rendőrőrs előtt barikádot emelt. Őket könnygáz bevetésével oszlatták fel a rendőrök.

Ha hétvége, akkor tüntetés Hongkongban. A növekvő kínai befolyás és a különleges igazgatású város kormányzatának Pekinghez hű politikája ellen szerveztek tüntetést a hongkongiak. A tüntetők új követelése az, hogy szereljék le az új generációs térfigyelő kamerákat.

A felvonuláson ellenzéki képviselők is részt vettek, akik szerint a kormány - Kínához hasonlóan - a lakosság megfigyelésére fogja felhasználni ezeket az új generációs, nemcsak az emberek azonosítására alkalmas, de azok tartózkodási helyét is rögzítő és abból digitális adatbázist építő kamerákat.

A tiltakozók egy csoportja egy rendőrőrshöz vonult, ahol barikádot próbáltak építeni. Téglákkal, kövekkel, gyújtópalackokkal támadtak a rendőrökre, akik gumilövedékekkel és könnygázzal oszlattak.

Az összecsapások késő estig elhúzódtak. A tüntetők még lézert is bevetettek, azzal próbálták meg elvakítani a rendőröket.

Ezzel egy időben egy békés tüntetés is zajlott. Hongkongiak élőláncot alkotva tüntettek követeléseikért.

Hír TV