2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a Hír Televízió

"Újuljatok meg!"- ez az idei csíksomlyói búcsú mottója. A több mint hatszáz éves hagyománnyal bíró eseménynek a kegyhely őrei, a ferences szerzetesek minden évben új jelmondatot választanak.

  • Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a Hír Televízió

Csíksomlyó. A településnév mára egyet jelent az összmagyarság legnagyobb vallási ünnepével, amikor is több mint háromszázezren zarándokolnak el a világ minden tájáról a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közti nyeregbe, ahol pünkösdi szentmisén vesznek részt. A csíksomlyói búcsú története az 1400-as évekig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdította a híveket, hogy segítsenek a ferences rendnek templomot építeni Somlyón. Az elvégzett munkáért cserébe a pápa búcsút engedélyezett. A búcsú azt jelenti, hogy a bűneit megvalló és bűnbánatot tanúsító hívő, aki a gyónás szentségének kegyelmi állapotában meglátogatja a kegyhelyet és ott meghallgatja a szentmisét, az elnyeri a bűnei megbocsátása után visszamaradt büntetések teljes elengedését is. A csíksomlyói búcsú látogatása a rendszerváltás előtt szigorúan tilos volt. 1990-től azonban újra egyre népszerűbb, mostanra évről évre több százezer magyar zarándok jut el Csíksomlyóra. A Hír Televízió szombaton élő műsorfolyammal követi az eseményeket, a stúdióban meghívott vendégekkel, kint a helyszínen pedig Illés Péter élő bejelentkezéseivel.

Illés Péter, a HírTV műsorvezetője: "Kettő bejelentkezésre kell készülni. Ez a mise elején, és a mise végén értelemszerűen. És a reggeli órákban, pedig már, amikor érkeznek a zarándokok akár vonattal, busszal, autóval, akkor is a reggeli híradóban számíthatnak tőlünk egy tudósításra, akkor is az aktuális helyzetről, hogy mennyien vannak, honnan érkeztek, hányan jöttek, úgyhogy ezekre mindenképpen kell számítani, és a nap végén, ugye Eszterék vezetik a műsort, Eszter vezeti a műsort pontosabban, így majd a délután folyamán is küldünk egy tudósítást, amit a Híradó fog majd használni."

A Hír Televízió csíksomlyói műsorfolyama szombaton 11 órakor kezdődik, és az élő bejelentkezések mellett a stúdióban Zavaros Eszter Monostori László atyával és Mohay Tamás néprajzkutatóval együtt várja majd a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!